latinica  ћирилица
05/06/2020 |  08:08 ⇒ 08:10 | Аутор: Вечерње новости

Шеф Пентагона одлучио: Војска остаје на улицама Вашингтона

Шеф Пентагона Марк Еспер је нагло поништио ранију одлуку да се из Вашингтона повуче 1.300 активних војника који су доведени почетком недјеље због масовних протеста послије бруталног убиства ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда током привођења у Минесоти.

Војни секретар Рајан Мекарти рекао је медијима да је најприје добио наредбу Пентагона да се око 200 припадника 82. ваздухопловне јединице за хитно реаговање пошаље кући из Вашингтона, а неколико сати касније да је секретар за одбрану Марк Еспер промијенио одлуку. Мекарти каже да је сазнао за промјену одлуке послије састанка Еспера у Бијелој кући и разговора унутар Пентагона.

Одлука је услиједила иако лидери Пентагона инсистирају на томе да не желе да користе војску да би угушили протесте. Предсједник САД Доналд Трамп је на изјаву бившег министра одбране генерала Џејмса Матиса да предсједник жели да подијели земљу и употреби војску у грађанским немирима одговорио да му је била част да Матиса 2018. године - отпусти!

- Вјероватно једина ствар коју Барак Обама и ја имамо заједничко је то што смо обојица имали част да отпустимо Џима Матиса, најпрецјењенијег генерала на свету. Надимак му је био Хаос, што ми се није допало, и промијенио сам га у Бијесан Пас. Драго ми је што је отишао - закључио је Трамп.

Полиција је од почетка протеста привела скоро 10.000 људи широм земље. Уље на ватру антирасних протеста долио је нови смртни случај "обојеног", за који је одговорна полиција.

Полиција у Сан Франциску убила је Шона Мотероса (22), осумњиченог за пљачку апотеке. Полицајци су рекли да је он трчао ка аутомобилу, а потом се изненада зауставио, пао на кољена и подигао руке изнад струка, откривши оно што је изгледало као задњи дио ватреног оружја у појасу. Полицајац је пуцао пет пута кроз прозор аутомобила. Испоставило се да је убијени имао чекић, а не пиштољ.

За то вријеме, државни тужилац Минесоте Кит Елисон преиначио је оптужницу против Флојдовог "џелата", полицајца Дерека Шовина, са трећег на други степен. Подигао је истовремено оптужницу и против преостале тројице отпуштених полицајаца, који су учествовали у хапшењу Флојда.

У Минеаполису Квинси Мејсон Флојд, син убијеног, захвалио је новинарима и демонстрантима и рекао да је изашао на мјесто очеве погибије у "покушају да дође до правде".