latinica  ћирилица
05/06/2020 |  08:03 ⇒ 08:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Немири у Бечу - смрт у Америци "запалила Европу"

Око 50.000 људи учествовало је у четвртак увече у Бечу на протесту против расизма и насиља полиције, саопштила је полиција.

На почетку скупа полиција је наводила да има нешто више од 10.000 учесника, али је потом сваких десет минута долазило, и поред пљуска, по 5.000 људи.

Учесници протеста подршке демонстрантима у САД узвикивали су "Black lives matte!", "No justice, no peace!" i "I can`t breathe".

Пошто је на скуп дошао огроман број људи није било могуће поштовати размак од 1,5 метара колико налажу корона правила аустријске владе.

- Налазимо се на тргу људских права испред споменика Маркусу Омофуми. Омофума је трагичан случај полицијског насиља у Аустрији. Он, као и многи други су симбол структуралног расизма, који постоји у Аустрији и нажалост и насиља. Ми смо овде да се боримо против тог расизма - истакла је тамнопута замјеница предсједнице прве бечке општине Миреј Нгосо, поријеклом из Конга.

Омофума је избјеглица из Нигерије који се угушио 1999. приликом протеривања из Беча, када су му полицајци залијепили уста и нос, како се не би опирао током љета.

Истакла је да је све окупљене погодила смрт Џорџа Флојда, те упитала "докле више".

Посланица Зелених Фаика ел Нагхаши указала је да и у Аустрији тамнопути грађани имају непријатна искуства са структуралним расизмом.