latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:24 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Богдану Душанићу из Брода поново враћен слух (ВИДЕО)

Уградњом Кохлеарног имплантата Богдану Душанићу из Брода, враћен је слух након шест година несношљивог брујања у ушима. Мало је случајева, каже, да након подешавања апарата, пацијент одмах нормално чује, и то је, изненадило и инжењера који одржава уграђени имплантат.
Богдан Душанић, Брод - Фото: РТРС
Богдан Душанић, БродФото: РТРС

Богдан Душанић је прије шест година једно јутро устао без слуха, и са огромним брујањем у ушима. Страховао је да ће тако остати, али- наду није губио. Ипак, захваљујући хуманизму многих знаних и незнаних, сакупљен је новац за уградњу Кохлеарног имплантата, једине наде која му је преостала. Богдан одскора, нормално чује. Радости, каже, нема краја.

- Све чујем, сједим вани кад киша пада, слушам како пада. Птице све чујем, све живо, звукове неке које сам заборавио поново су дошли. Не осјећам страно тијело, да то није дио мене - прича Богдан Душанић.

Услиједило је двочасовно подешавање чујности слуха, након чега га је инжењер, због провјере, позвао телефоном. Нико у сали није могао да повјерује, да Богдан чује природан звук, иако га техника код већине пацијената, често до мозга модификује у звук робота.

- Чујем Вас нормално као човјека, људски глас, и он је изненађен, јер први пут је, ријетко да човјек кад се упали процесор први пут, да одмах све разумије телефонирам. ТВ слушам, све нормално - додаје Богданић.

Неописива радост и весеље због тога у кући. Бриге и његове шестогодишње мучење у комуникацији, одједном су нестале.

- Још се не могу навићи да му не преводим, да му не пишем на папир кад неко дође. Увијек ме пита, шта је овај рекао, шта је онај рекао, увијек сам ја била преводилац, годинама то траје - рекла је супруга Слађана Душанић.

Човјек, каже, не смије наду губити! Жељу за нормалним животом, надахњују сви, а највише породица, и то даје додатну енергију да се да се истраје.

- Енергија, воља, и све се може уз помоћ драхих људи, добрих људи, све се може ријешити, никад не треба губити вољу и наду, то је главно - закључио је Богдан Душанић.

Остало му је да још два- три подешавања апарата, а онда ће услиједити и планови за даљи живот. Овај истрајни борац, већ се помало хобијем, бави пчеларством. Можда ће му то, каже, бити одскочна даска за извор прихода.