latinica  ћирилица
04/06/2020 |  18:08 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Тужилаштво најавило саслушање 31 свједока и 140 материјалних доказа

Читањем оптужнице Тужилаштва БиХ, данас је у Суду БиХ почело суђење бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и још тројици оптужених за злоупотребу положаја или овлаштења.
Драган Мектић - Фото: klix.ba
Драган МектићФото: klix.ba

Осим Мектића, оптужница терети и тадашњег шефа кабинета министра Игора Голијанина, помоћника министра Самира Агића и одговорно лице и власника Института за заштиту од пожара и експлозија "Инза" Сарајево Едина Гараплију.

Оптужница их терети за злоупотребу положаја при реализацији Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, који је са 198.454 евра финансирала Делегација ЕУ у БиХ.

Мектић, Голијанин, Агић и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Они се терете и за кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовање физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Укупна нанесена штета износи 244.764 КМ.

Тужилац Ведрана Мијовић је изјавила да ће наводе оптужнице доказивати саслушањем 31 свједока и увођењем 140 материјалних доказа од којих је већину добила из Мектићевог кабинета.

Одговарајући предсједавајућем Судског вијећа Мирсаду Стрики да ли су разумјели оптужницу, Мектић је потврдио да јесте, додајући да је оптужница пуна неистина, лажи и манипулација.

Мектићев бранилац, адвокат Сенка Ножица изјавила је да није разумјела оптужницу, да не види коме је и како прибављена противправна имовинска корист, те да не може схватити квалификацију кривичног дјела.

- Утрошак свих донација се добро контролише, а ја бих вољела да учествујем у озбиљном предмету корупције на чему инсистира ЕУ - изјавила је Ножица.

Оптужени Агић је навео да не може да вјерује колико је оптужница базирана на неистинама, а он се, између осталог, терети да је сексуално узнемиравао особу која је у Министарству радила по уговору о дјелу, како би добила стални посао.

У оптужници је наведено да се то десило у хотелу у Никшићу, током дводневног службеног путовања у Црну Гору, што је демантовала Агићев бранилац, адвокат Нина Ковачић, рекавши да је њен брањеник у Црној Гори био само један дан, те да уопште није преноћио у Никшићу.

Голијанин је кратко изјавио да је разумио наводе оптужнице, док је његов адвокат Мирела Канлић рекла да ће доказати да је оптужница неоснована.

Гараплијин бранилац Адна Добојлић изјавила је да ће побити све наводе оптужнице како својим, тако и доказима самог Тужилаштва.

- Низ је незаконито прикупљених доказа, неке истражне радње још нису завршене, није било ни вјештачење вјештака финансијске струке, а има и много мањкавости кроз чињенични опис - рекла је Добојлићева.

Наставак суђења заказан је за 18. јун.