latinica  ћирилица
04/06/2020 |  17:47 ⇒ 20:39 | Аутор: СРНА

Кошарац: Заштитити домаћу производњу и винарима омогућити излазак на нова тржишта

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас у Требињу да се треба аргументовано суочити са изазовом да се заштити домаћа производња и да се домаћим винарима омогући излазак на нова тржишта.
Требиње: Кошарац са представницима Групације вина - Фото: СРНА
Требиње: Кошарац са представницима Групације винаФото: СРНА

Он је навео да се у БиХ на 3.600 хектара производи грожђе и да од тога 3.000 припада Федерацији БиХ, а негдје око 600 хектара Републици Српској, те да је од укупно 29 произвођача вина у Српској, 26 из Требиња и околине.

- С тим у вези поздрављам став Групације винара при Спољнотрговинској комори БиХ да на адекватан начин размотре међународни уговоре које је БиХ потписала. Присталица сам да се поштују међународни уговори, али исто тако и да се нађе адекватан одговор како заштитити домаћу производњу- рекао је Кошарац новинарима након састанка са Групацијом винара у БиХ.

Он је истакао да је тржиште БиХ слободно за увоз како из ЕУ, тако и земаља Цефте, те да треба озбиљно приступити анализи примјене заштитних мјера из области пољопривреде тачније члана 23 /Цефта споразума/.

Он је навео да је данас разговарано и о томе на који начин извршити адекватан фитосанитарни надзор на увоз различитих врста грожђа које се увозе у БиХ, а који се даље експлоатишу у производњи вина.

- То довољно говори о томе да је то свеобухватан посао и с тим у вези задужио сам представнике нашег министарства, два помоћника за пољопривреду и помоћника за спољнотрговинску политику и стране инвестиције да заједно са представницима произвођача, Спољнотрговинске коморе, ентитетских представника министарстава и инспекцијских органа дефинишемо наше кретање како би кроз мјере које би биле врло јавне и одговорне за домаће произвођаче упознали и спољнотрговинске партнере у вези с тим - рекао је Кошарац.

Он је истакао да највећи извоз вина из БиХ иде у Њемачку, Србију и Хрватску.

- Друго питање о коме смо говорили јесте повећање квоте за извоз вина у земље ЕУ, и у томе су надлежни помоћници добили задатак да направе свеобухватну анализу и да покренемо те поступке - рекао је Кошарац.

Он је додао да треба помоћи винарима с обзиром да у претходних три или четири мјесеца нису имали промет у БиХ, нити ван земље, да се ова перспективна производња одржи кроз одређене мјере о којима је данас разговарано на састанку.

Кошарац је најавио да ће у наредним данима бити одржан још један радни састанак на коме ће бити дефинисано то кретање.

Он је рекао да је разговарано и о чињеници да је неопходно повући средства која нуди ЕУ за развој ове дјелатности и додао да то значи да се, прије свега, донесе закон о вину у БиХ који је веома неопходан и који је изражен као стајалиште и став европске комисије у БиХ.

Кошарац је рекао да су у том контексту информисали представнике Групације винара при Спољнотрговинској комори БиХ да ће у наредним данима бити формирана радна група за тај закон и да ће се у том правцу заједно радити са њима.

Представник винара Радован Вукоје рекао је новинарима да је Групација винара тражила привремене мјере за заштиту домаће производње, те да би то много значило домаћим произвођачима.

- Посјета министра прошла је веома успјешно и очекујемо да ћемо резултате тога видјети у наредним мјесецима, првенствено кроз контролу увоза грожђа, јер имамо бербу већ за два мјесеца, али и кроз контролу увоза вина - рекао је Вукоје.

Винар Миро Ћорић /Подруми Андрија Читлук/ рекао је да би најважније било да се контрола граница појача.