latinica  ћирилица
04/06/2020 |  17:06 | Аутор: СРНА

Власт и црква морају пронаћи обострано прихватљиво рјешење

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да црногорска власт и Српска православна црква /СПЦ/ морају пронаћи обострано прихватљиво рјешење за примјену Закона о слободи вјероисповијести.

Из Митрополије црногирско-приморске саопштено је да је Вархељи у интервјуу за магазин "Корд" / ЦорД/ позвао све стране да покажу уждржаност и поштовање основних људских права.

- Више пута сам охрабривао све заинтересоване стране у Црној Гори да успоставе инклузивни дијалог о Закону о слободи вјероисповијести и његовој примјени. У том контексту је важно да црногорске власти и Српска православна црква пронађу обострано прихватљиво рјешење. Рекао сам то објема странама док сам био у Црној Гори. Придајемо велики значај успостављању климе која води дијалогу и позивам све стране да покажу уздржаност и поштовање основних права, укључујући слободу вјере - истакао је он.

Вархељи је и раније, као и током посјете Подгорици, охрабривао све стране на дијалог о Закону о слободи вјероисповијести, да би се дошло до рјешења прихватљивог свима.

Он је истакао да држава не може да функционише без поштовања слободе религије.