latinica  ћирилица
04/06/2020 |  16:46 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Бањац: Тражимо састанак са СНСД-ом

Генерални секретар ДНС-а Дарко Бањац рекао је да је Педсједништво те странке на данашњој сједници одлучило да тражи састанак са СНСД-ом јер још није стигло објашњење зашто је смијењена министар локалне управе и самоуправе Српске Лејла Решић, која је њихов кадар.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Бањац је навео да је ова странка у сталном контакту са СНСД-ом, те да би састанак требало да буде одржан сљедеће седмице.

- ДНС је јединствен и све одлуке треба да донесемо хладне главе - рекао је Бањац новинарима у Бањалуци, гдје је у току сједница Предсједништва ДНС-а.

Бањац је нагласио да је у политици све могуће, па и то да напусте коалицију.

Према његовим ријечима, ДНС-у није прихватљива смјена ниједног кадра ове странке, па тако ни Решићеве.

- Имамо редовно комуникацију са руководством СНСД-а, те из тог разлога могу тврдити да ће се сљедеће седмице одржати састанак руководстава двије партије - рекао је Бањац.

Он је додао да ће једна од тема разговора бити и разлог смјене Решићеве, те да, за сада, осим ње није смијењен ниједан функционер ДНС-а.

На питање новинара ко ће бити насљедник Решићеве, Бањац је рекао да ће се након састанка са СНСД-ом видјети у ком правцу ће то ићи.

- То зависи и од одлука које ће у наредних десетак дана донијети руководство ДНС-а о нашем политичком путу, односно о коалицији. У складу са тим ћемо видјети да ли ћемо или нећемо предложити министра управе и локалне самоуправе - рекао је Бањац.

На питање да ли је смјена Решићеве политичка одмазда због Приједора, Бањац је рекао да то може тумачити како ко хоће.

- Политичка сцена Републике Српске је јако бурна, неко се нечему радује, неко тугује, али је суштина да ће ДНС доносити своје одлуке, а општинки и градски одбори ће поступти у складу са одлукама највиших органа странке - рекао је Бањац.

Он је навео да је Предсједништво ДНС-а прошле седмице донијело одлуку да општински и градски одбори самостално доносе одлуке о кандидатури за начелнике и градоначелнике, те да се нада да ће ова партија у неким општинама постићи споразум са коалиционим партнерима, прије свега са СНСД-ом и СП-ом.

Он је рекао да ће на састанку бити ријечи и о томе с ким је могуће ићи у коалицију на локалном нивоу.

- Уколико се постави генерални став да се од Требиња до Крупе на Уни не може бити у коалицији са опозиционим партијама, очекујемо и од коалционих партнера, прије свега СНСД-а и СП-а, да ни они не буду у коалаицији са ПДП-ом и СДС-ом, јер би се тако показао ниво озбиљности - додао је Бањац.

Он је рекао да ДНС у Приједору нема никакав потписан споразум са СДС-ом.