latinica  ћирилица
04/06/2020 |  16:06 | Аутор: Агенције

Јосипа Римац избачена из ХДЗ-а

Суд части ХДЗ Шибенско-книнске жупаније искључио је бившег државног секретара Јосипу Римац и книнског градског одборника Маринка Токмачију из те странке, након што их јутрос није хтио искључити већ је затражио додатно образложење и увид у документацију.
Ухапшена и Јосипа Римац (фото: abcportal.info) -
Ухапшена и Јосипа Римац (фото: abcportal.info)

Римац и Токмачија безусловно су искључени из ХДЗ, објавио је предсједник жупанијског ХДЗ Недиљко Дујић на конференцији за новинаре, рекавши како суд части на сједници одржаној јутрос није донио одлуку о поступку зато што на њој није био присутан Дујић као предлагач.

Ипак, додао је, сједница суда части настављена је у подне, а на њој је донесена једногласна одлука о безусловном избацивању Римац и Токмачије из странке.

- Одлука да се искључи из чланства Римац и Токмачији донесена је због познатих разлога који су се догодили претходних дана - рекао је Дујић.

Судија истраге загребачког Жупанијског суда Оливер Митермајер одредио је у суботу, на приједлог Ускока, једномјесечни притвор бившем државном секретару Министарства управе Јосипи Римац и шесторици осумњичених због могућег утицаја на свједоке.

Ускок је у суботу, након проведене опсежне акције Полицијског националног уреда за сузбијање корупције и организираног криминала (ПНУСКОК) у афери "Вјетроелектране", донио рјешење о провођењу истраге против 13 преивредника и државних званичника, које се сумњичи за кривична дјела трговања утицајем, злопотребу положаја и овлашћења, давање мита за трговање утицајем те примање мита.