latinica  ћирилица
04/06/2020 |  14:38 ⇒ 14:41 | Аутор: РТРС

Рок за откуп државних станова биће продужен до 30. јуна 2025. године

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјени Закона о приватизацији државних станова, по хитном поступку.
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук) -
Влада Републике Српске (Фото: Фејсбук)

Предложеном измјеном Закона о приватизацији државних станова продужава се рок за закључење уговора о откупу државних станова са 30. јуна 2020. године на 30. јун 2025. године, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У складу са одредбама члана 38. Закона о приватизацији државних станова, прописани крајњи рок за закључење уговора о откупу државних станова је 30. јун 2020. године, изузев случајева у којима је покренут спор - када рок за закључење уговора истиче након годину дана, рачунајући од дана окончања спора.

С обзиром на наведено, а имајући у виду да Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у протекле двије године и даље добија значајан број поднесака и упита од локалних заједница, правних лица, али и грађана у вези са приватизацијом станова, закључивања уговора о закупу и откупу у складу са прописима о приватизацији, те да несумњиво и даље постоји значајан број државних станова који тек треба да буду предмет откупа, неопходно је продужити назначени рок и извршити измјену у важећем Закону, наведено је у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је данас и Приједлог закона о спорту.

Из Владе наводе да је основни разлог за доношење Закона о спорту Републике Српске потреба за унапређењем развоја спорта и спортског система Републике Српске.

Додаје се да се одредбама Приједлога закона настоје боље уредити поједини сегменти спортског система који ће довести до развоја спорта и спортског система Републике Српске.

Дијелови спортског система који су у фокусу, а могу допринијети бољој организацији спорта, јесу рад и организација спортских савеза Републике Српске, дистинкција између аматерског и професионалног ангажмана спортиста, стручни рад са спортистима, а посебно са најмлађом популацијом, адекватна здравствена заштита и превентива кроз обезбјеђење минимума здравствених прегледа за спортисте до 18 година, развој широке базе школског и универзитетског спорта, могућност трансформације дијела, значајнијих за Републику и јединице локалне самоуправе, спортских удружења - клубова у спортска привредна друштва и правовремена контрола рада спортских организација кроз рад спортске инспекције, на основу прецизно нормираних обавеза свих учесника у спортском систему Републике Српске, наведено је у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је и Приједлог закона о пореском поступку Републике Српске.

Овим законом уређују се организација и надлежност Пореске управе Републике Српске, права и обавезе пореских обвезника, порески поступак, плаћање пореских обавеза, редовна и принудна наплата пореских обавеза, као и други начини престанка пореских обавеза, пореска контрола, посебна контрола, поступак по правном лијеку и надзор у области пореза у Републици Српској.

Новом верзијом поменутог закона се поједностављују одређене процедуре, како за пореског обвезника, тако и за Пореску управу у чијој је надлежности примјена овог закона. Прецизиране су методе за утврђивање пореске основице процјеном, те прописана нова пријава за евиденцију укупне имовине у сврху утврђивања пореске основице методом упоређивања и методом унакрсне процјене. Такође, продужен је апсолутни рок за утврђивање застарјелости права на наплату пореских обавеза, прописана правила информативне контроле, као и прецизирање рокова за подношење измијењене пријаве.

Уједно, предложеним законом поступљено је по одлукама Уставног суда Републике Српске у вези са одредбама о ускраћивању ЈИБ-а и одредбама о повезаним лицима.

Влада Српске утврдила је Приједлог закона о измјени Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Републике Српске.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби његовог усклађивања са домаћим и међународним прописима из области рачуноводства и ревизије који се примјењују у Републици Српској.

Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и ревизији Републике Српске.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби даљег развијања области рачуноводства и ревизије, те иновирања и прецизнијег прописивања појединих одредаба Закона, с циљем његове лакше и потпуније примјене у пракси.

У предложеним измјенама и допунама, између осталог, детаљније се уређује пословање правних лица и предузетника који пружају рачуноводствене услуге трећим лицима и наведено обављају као професионалну дјелатност. Предвиђена је обавеза да наведена лица подносе захтјев за упис у одговарајуће регистре које води Министарство финансија, наведено је у саопштењу.

Такође, прописује се могућност да микро правна лица умјесто пуног сета финансијских извјештаја сачињавају само Биланс стања и Биланс успјеха.

Детаљније се уређује систем надзора којег врши Министарство финансија над радом друштава за ревизију и овлашћених ревизора а проширују се и надлежности Савјета за рачуноводство и ревизију у сегменту јавног надзора.

Влада Српске је утврдила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о гасу.

Ове измјене и допуне предлажу се с циљем побољшања и повећања стандарда услуга и конкурентности на унутрашњем тржишту природног гаса, тако да се прецизнијим дефинисањем права и обавеза свих субјеката ово тржиште што квалитетније уреди.

Влада Републике Српске донијела је Уредбу о престанку важења Уредбе о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске. Уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске, наведено је у саопштењу Бироа Владе за односе с јавношћу.