latinica  ћирилица
04/06/2020 |  14:35 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Подршка младим филмским ствараоцима

Помоћникца министра за културу Тања Ђаковић присуствовала је завршној презентацији студентских радова пристиглих на конкурс за најбољи студентски сценарио који су реализовали Кинотека Републике Српске и Академија умјетности у Бањалуци, а на иницијативу и под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Пoдршкa млaдим филмским ствaрaoцимa - Фото: РТРС
Пoдршкa млaдим филмским ствaрaoцимaФото: РТРС

- Ресорно министарство је у циљу реализације стратешких опредјељења иницирало сарадњу између Кинотеке Српске и Академије умјетности у Бањалуци како бисмо афирмисали домаћи млади кадар, што је наша највећа предност с обзиромо на чињеницу да је кинематорафија Српске у повоју, и постигли висок квалитет умјетничке продукције и професионализације - рекла је Ђаковићева.

Истакла је да ће данашњи догађај омогућити талентованим младим студентима да кроз реалну ситуацију коју ће сретати у будућем филмском свијету своје сценарије презентују пред продуцентима из свијета филма и да се такмиче за награду које је обезбиједило ресорно министарство.

- Три најбоља сценарија биће награђена новчаним наградама од 5.000, 4.000 и 3.000 КМ што ће им олакшати снимање њиховог завршног филма који ће бити приказан у оквиру Филмског кампуса који организује Кинотека Републике Српске - рекла је Ђаковићева.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик навела је да сарадња са Кинотеком Српске, на иницијативу Министарства просвјете и културе Српске, представља наставак сарадње и на неки начин повезује институције културе и образовне установе, која школује млади кадар, који представља темеље културе Српске.

Кинотека Српске, осим што чува и прикупља филмове, рекао је директор ове установе Сњежан Лаловић, има обавезу и да промовише филмска остварења, не само страних већ и домаћих.

- Нама је првенствени задатак да водимо рачуна о домаћем филму и драго нам је да учествујемо у пројекту у којем су млади људи, који би требало да направе кинематографију Српске која и није баш развијена, посебно када је ријеч о играним остварењима - нагласио је Лаловић.

Истакао је да је идеја да се охрабре студенти да се пријављују на конкурсе те изразио наду да ће ова сарадња бити традиционална и да изњедрити зрела остварења.

Професор на катедри за филм и телевизију на Академији умјетности у Бањалуци Драшко Гајић навео је да је веома важна материјална подршка за продукцију студентских филмова и изразио наду да ће овај пројекат заживјети и бити озбиљан покретач кинематографији на подручју Српске.

Право пријаве на конкурс за најбољи студентски сценарио, који је био објављен од почетка фебруара до средине априла ове године, имали су студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, Студијски програм драмске умјетности и студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Студијски програм опште књижевности и театрологија.