latinica  ћирилица
04/06/2020 |  07:59 | Аутор: СРНА

Јутарња магла понегдје смањује видљивост

У Републици Српској и Федерацији БиХ вози се по претежно влажним коловозима, понегдје у котлинама и уз ријечне токове, као и у вишим предјелима јутрања магла смањује видљивост
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

Из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу на могуће ситније одроне на дионицама усјецима и поред камених косина, а возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

Због радова и привремене регулације саобраћаја, на појединим дионицама вози се успорено, уз повремене застоје.

Због изградње звучног зида измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Бањалука - Прњавор.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

На дионици Модрича један - Вукосавље/Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/ због радова је измијењен режим одвијања саобраћаја.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

Због радова на санацији клизишта на дионици магистралног пута Приједор - Козарац, на локалитету Калате, саобраћај се одвија двосмјерно, успорено, обилазницом која се налази уз магистрални пут и регулисан је привременом сигнализацијом.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су од 7.00 до 17.00 часова најављене повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце 8.00 до 16.00 часова обустављен је саобраћај. Послије 16.00 часова саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и на регионалном путу Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је реконструкција дионице магистралног пута Чатрња - Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас промијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На регионалном путу Укрина - Клупе у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично једном траком.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/ на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због клизишта, једном траком наизмјенично саобраћа се на регионалном путу Укрина - Горња Вијака, као и на на регионалном путу Шековићи - Цапарде.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица у мјесту Стрике саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта на локалном путу Сводна - Брезици на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ на магистралном путу Сребреник - Орашје обустављен је саобраћај кроз тунел "Орманица".

Сва возила из правца Тузле и Сребреника преусмјерена су обилазницом у непосредној близини тунела, док су возила из правца Орашја и Градачца преусмјерена на алтернативни правац /раскрсница Орманица - раскрсница Вучковци - Срнице - Буква - регионални пут према Сребренику/.

Путничка возила могу користити и саобраћајницу Срнице Доње - Шпионица.

Саобраћај је због радова обустављен и у тунелу "Винац" на магистралном путу Јајце - Доњи Вакуф и преусмјерен на обилазницу око тунела.

На дионици магистралног пута Зеница - Немила кроз тунел "Врандук" од 21.00 до 5.30 часова на снази је обустава саобраћаја због радова на асфалтирању.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче - Завидовићи - Олово - Сарајево.

Због радова на мосту преко ријеке Тиње, у мјесту Дреник на путу Сребреник - Шићки Брод саобраћа се наизмјенично једном траком.

Радови на мосту изводе се и преко ријеке Љубине, на путном правцу Олово - Семизовац. За вријеме радова у функцији је обилазница у непосредној близини.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих чекања.

Због радова обустављен је саобраћај на граничном прелазу Делеуша - Враћеновићи са Црном Гором, а за вријеме ове обуставе саобраћај се преусмјерава на друге граничне прелазе.

БиХ отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Одлука се односи само на грађане те три земље, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на вирус Ковид-19, не старији од 72 часа.

Црна Гора је отворила границе за држављане БиХ. Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

Улазак у Хрватску дозвољен је само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

Имајући у виду огромне напоре које медицински радници у Републици Српској сваког дана улажу да помогну свим обољелима упркос опасности од вируса корона, АМС Републике Српске донио је одлуку да бесплатно пружи услугу превоза возила здравствених радника Српске који остану у квару или им затреба друга врста помоћи на путу на територији Републике Српске и БиХ.