latinica  ћирилица
03/06/2020 |  22:25 | Аутор: СРНА

Бијела кућа: Еспер је још на функцији министра одбране

Из Бијеле куће потврђено је да министар одбране Марк Еспер још обавља ту функцију, пошто су се појавиле спекулације да амерички предсједник Доналд Трамп жели да га уклони из Пентагона због његових коментара о протестима.

- Министар одбране Еспер још обавља ту дужност и ако предсједник изгуби вјеру у њега, онда ћемо то сазнати - рекла је портпарол Бијеле куће Кајли Мекинани на конференцији за новинаре.

Нешто раније, Еспер је изјавио да за сада не подржава активирање Закона против побуне ради распоређивања активних оружаних снага с циљем смиривања грађанских протеста.

Трамп је почетком седмице рекао да би могао употријебити војску у државама које не успију да смире протесте праћење насиљем због смрти тамнопутог Џорџа Флојда који је умро док је био под полицијским надзором у Минеаполису.

Да би војска била ангажована на територији САД, аналитичари наводе да Трамп мора да активира Закон против побуне, а то је посљедњи пут учињено 1992. године као одговор на немире изазване смрћу Роднија Кинга у Лос Анђелесу.

Војска је за сваки случај прераспоредила 1.600 војника у активној служби у предграђу Вашингтона.

Трампова пријетња да ће активирати војнике из активне службе наишла је на критике и у оружаним снагама и Конгресу.