latinica  ћирилица
03/06/2020 |  20:44 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Могућа прекомпозиција власти на нивоу ФБиХ

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић оцијенио је да је министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић својом оставком учинио СДА одговорном за стање са мигрантима, као и за аферу са набавком респиратора, због које је приведен кадар те странке и навео да би могло доћи и до прекомпозиције односа и партија на власти у Федерацији БиХ.
Предраг Ћеранић (фото: sveosrpskoj.com) -
Предраг Ћеранић (фото: sveosrpskoj.com)

Ћеранић је навео да се већ говори о томе да би Влада у ФБиХ могла да буде конституисана на један сасвим други начин, а чак се и Радончић помиње као један од најозбиљнијих кандидата за премијера.

- Ствари иду ка томе да би бошњачке партије које сада чине опозицију - Социјалдемократска партија /СДП/, Наша странка, СББ, уз ХДЗ, могле да саставе нову већину на нивоу Федерације, а исто тако и у кантону Сарајево и у неким другим кантонима - рекао је Ћеранић за "Спутњик".

Говорећи о томе колико је реална елиминација СДА из власти, Ћеранић каже да би било реало да се игре избаци СДА уколико Радончић и лидери СДП-а и ХДЗ-а Нермин Никшић и Драган Човић постигну чврст договор.

Ћеранић сматра да ствари треба посматрати у том ширем контексту и да Радончић, осим миграната и афере са наваком респиратора, није случајно навео и трећи разлог за оставку, а то је да су односи СДА, СНСД и ХДЗ такви да задуго неће направити добар амбијент за рад у Савјету министара.

Он је истакао да су са Запада већ стигли знакови у том правцу.

- Не треба сметнути с ума да је Вашингтон пост управо објавио текст који је шире одјекнуо, како је БиХ земља позната по корупцији, а ова афера `респиратор` је поново показује у том свјетлу. Амерички утицај је врло важан у БиХ када је у питању бошњачка страна и на тај текст бих гледао као на миг да СДА треба да оде - рекао је Ћеранић.

Он је констатовао да је Радончић сигурно обавјештен човјек, што му омогућава лист чији је власник и широка мрежа сарадника и новинара и свакако позиција министра безбједности на којој се још формално налази.