latinica  ћирилица
03/06/2020 |  20:14 | Аутор: СРНА

Сарајево свјесно донијело срамни документ којим прекраја истину

Историчар Драгомир Анђелковић нагласио је да је Сарајево свјесно донијело Резолуцију о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, јер, као и Хрватска, покушава да изокрене истину из периода Другог свјетског рата, у којем је српски народ био на страни антифашистичке борбе, док је већина припадника хрватског и муслиманског народа подржавала нацистичку Њемачку.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Ми смо имали рат против нацизма и фашизма у коме су Срби били на страни борбе против фашизма, и то у два антифашистичка покрета - равногорском и партизанском у коме су, такође, доминатни били Срби. Сарајево то жели да релативизује - нагласио је Анђелковић.

Он је навео да је лидер СДА Бакир Изетбеговић безобразно изјавио
да је борба Бошњака из деведесетих година прошлог вијека има континуитет са антифашистичком борбом из Другог светског рата, што је лаж.

Анђелковић је додао да српска борба у одбармбено-отаџбинском рату има континуитет са антифашистичком борбом из периода Другог свјетског рата.

- Хрватски и Бошњачки комунисти врло често су дјеловали антисрпски, као и припадници фашистичких структура НДХ-а јер се просто радило о национаној мржњи и жељи да се максимално ослаби српски фактор. Свођење онога што се дешавало у БиХ током Другог свјетског рата на фашистичке злочине је смијешно, јер тако нешто би морало да буде конкретизовано - нагласио је Анђелковић.

Према његовим ријечима, фашистички злочини муслиманских и хрватских фашиста над српским цивилима је класичан геноцид.

Он је нагласио да форма у којој се каже "жртве фашизма", а не дефинише се ни ко су били жртве ни ко су били фашисти, "криви историјску слику".

Предсједник Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански изјавио је да је је јединство које су показали посланици Народне скупштине Републике Српске према Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета довољан показатељ да је свима засметало исто, а то је да се у њој не помињу жртве геноцида Независне Државе Хрватске - Срби, Јевреји и Роми.

Деђански је оцијенио да је резолуција покушала да релативизује српске жртве, не желећи да их прикаже као главне жртве НДХ-а, а требало је да има облик који би био у складу са Декларацијом о страдању Срба, Јевреја и Рома у НДХ, коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске 2015. године.

- Њу су написали историчари, док су резолуцију коју је усвојио Представнички дом парламента БиХ написали људи који нису историчари и то су претворили у политичку тему што не би требало да буде - рекао је Деђански за Спутњик.

Он је навео да је за Српску био неприхватљив и дио у резолуцији гдје се испред НДХ-а налази епитет такозвана, што она ни у ком случај није била, већ се радило о државном пројекту чији је циљ био да се Срби, Јевреји и Роми иселе и побију, а да се дио Срба покатоличи.

- То су кључне ствари које су засметале у Резолуцији да би се уопште о њој озбиљно разговарало. Не помињу се жртве које су то постале само због националне и вјерске припадности. Нико осим нас нема јаме. То су мјеста на којима су убијани само Срби, Јевреји и Роми, не зато што су били антифашисти, већ што су неподобни по националној и вјерској основи - рекао је Деђански.

Он је подсјетио и на то да су у Старом Броду жене српске националности скакале у ријеку да не би биле силоване или убијене пред најездом припадника НДХ.

- Ако би се усвојила Резолуција у којој би се тврдило да су жртве само антифашисти онда не би могло да се каже да је НДХ била геноцидна држава - рекао је Деђански.