latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:57 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Годишњица свирепог злочина у Ледићима; Породице убијених сумњају у правду (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у селу Ледићи, у федералној општини Трново, обиљежено je 28 година од свирепог злочина који су починили припадници такозване Армије БиХ над 24 српска цивила. Ледићи су примјер срамног заташкавања свирепих злочина над српским цивилима, јер иако се приводи крају судски поступак са само троје оптужених за свирепи злочин, поучене ранијим пресудама, породице сумњају у правду.
Ледићи - парастос - Фото: РТРС
Ледићи - парастосФото: РТРС

Комшијски договор о ненападању погажен је у зору 3. јуна. Погазили су га муслимани из сусједних Дејчића и околних села подно Бјелашнице. Старци побијени надомак прагова кућа, а млади су спас потражили у збјеговима. Једна група је преживјела, а о суровој смрти другог збјега свједочила је масовна гробница откопана 2001 године.

Нема утјехе за Милену Витковић, рођену Тешановић, која  је тог кобног дана изгубила 10 чланова ближе породице. Нема ни правде за њеног братића, осамнаестомјесечног Милуна.

- Ја 28 година чекам да се неко осуди за ово зло, али нема… Све је корумпирано. Од јуче ми је зло кад помислим гдје морам да идем, шта сам све доживјела и какву муку мучим - прича Милена.

Чекају да биолошки нестану свједоци, да се угаси сјећање на ледићке жртве, као што су угасла и наша огњишта - каже Славко Васић. Он је родитеље, Ненада и Мару пронашао надомак села. Сустигли их монструми при покушају бијега.

- Они који су наредили и починили овај злочин, сигурно немају миран сан. Нека је на срамоту и државе и друштва - истакао је Славко.

Осамнаестомјесечни Милун, убијен у загрљају оца Рада и мајке Винке, најмлађа је жртва. Десетогодишњи Драгомир, двије године старија Драгомирова сестра Данијела, њихови родитељи Ленка и Милорад и 13-огодишња Слађана Секулић, сви су страдали у једном збјегу. Најстарија жртва, Иконија Васић, имала је 92 године.

Драгомир Гаговић, начелник општине Трново, истиче да су сви убијени били цивили, а начин на који су ликвидирани је, истиче, за сваку осуду.

Мирослав Лучић, предсједник СГ Источно Сарајево, каже да процесуирање превише дуго траје.

- Ово нас доводи у сумњу да ће икад доћи до пресуде оних који су одговорни за незапамћен злочин - додаје Лучић.

Четврт вијека требало је бх. тужилаштву да испише оптужницу – против Едхема Годињака, Мудериса Шарића и Мирка Буњозе. Суђење траје већ шесту годину.

Маратонском судском процесу против Годињака, Шарића и Буњозе, коначно, наслућује се крај - 25. јуна биће изречене завршне ријечи Тужилаштва.