latinica  ћирилица
03/06/2020 |  19:36 ⇒ 04/06/2020 | 10:16 | Аутор: РТРС

Видовић: Средства од ММФ-а биће уложена у здравство и привреду (ВИДЕО)

Министарка финансија у Влади Републике Српске Зора Видовић, истакла је гостујући у Дневнику наше Телевизије да је ресорно министарство као одговор на први удар вируса корона на привреду планирало да за март, април и мај мјесец издвоји 120 милиона КМ за порезе и доприносе, минималне плате и новац за оне привредне субјекте који су радили током пандемије али су имали значајно смањење прихода.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Исплатили смо доприносе за мјесец март у износу преко 17 милиона КМ. Такође, до нанашњег дана уплатили смо за 25.000 радника 20 милиона КМ, са додатних три милиона КМ који су данас требали бити уплаћени. Уплате се одвијају оном динамиком како нама пристижу обрађени предмети. Сви предмети који су тачни, који су обрађени, биће на крају и исплаћени. Поново молим све привредне субјекте да уредно попуне податке за своје раднике да би им плата могла бити исплаћена - рекла је Видовићева.

Помињући законску уредбу за раднике и послодавце који су имали смањен обим посла, Видовићева је навела да ту уредбу ради Министарство привреде. Она би у кратком року требало да буде разматрана на УО Компензационог фонда из кога се дијеле средства, након чега би Влада Српске ту исту уредбу требало да усвоји.

- По усвајању уредбе, сви приспјели захтјеви ће бити прегледани и извршиће се исплата на жиро-рачуне тих компанија - истакла је Видовићева.

Констатујући да тренутна криза, за разлику од претходне двије из 1933. и 2009. године, није утицала на финансијски сектор који би требало да адкватно одговори на њу и да помогне привреди, Видовићева је истакла да су након исплата планирали да ИРБ понуди кредите привредницима са смањеном кредитном стопом од 0,5 одсто.

-  И поред овога, улажемо 25 милиона евра у гарантни фонд чиме ће Република Српска бити гарант привредницима који узимају кредите најчешће за обртна средства - рекла је Видовићева и додала да пореске обавезе неће бити рефинансиране јер је њихово плаћање одгођено.

- Али ће зато Република Српска за обртна средства и набавку опреме привредницима дати гаранцију од 50 одсто, а других 50 одсто ће сносити клијент који набавља ту опрему. Мислим да ће то у великој мјери подстаћи производњу и потрошњу јер је ова криза највише утицала на ове двије ставке - казала је министарка и додала да никакво задужење није скупо уколико се користи за подизање привреде на првобитни ниво.

Она је истакла да је тренутна процјена да ће приходи у Републици Српској бити умањени за 240 милиона марака, док је ребаланс повећан за 180 милиона марака и износи 3,613 милијарде марака. Стога ће, каже, буџетским корисницима бити измирене све обавезе.

- Премијер Вишковић и ја смо данас имали видео-конференцију са свим међународним улагачима који су заитересовани да отворе кредитне линије, да уложе новац у помоћ здравству и мислим да ћемо до краја године успјети да привреду вратимо на онај ниво који је био прије избијања епидемије корона вируса.

Када је ријеч о средствима ММФ-а која су додијељена Српској, Видовићева је рекла да су та средства планирали да уложе у здравство и привреду.

- У здравство смо већ уложили 135 милиона марака и у привреду око 40 милиона. Остаје нам још да један дио из тих средстава уложимо у ове двије гране, али је сигурно да ће улагања бити много већа од ових средстава ММФ-а - додала је Видовићева.