latinica  ћирилица
03/06/2020 |  17:35 | Аутор: СРНА

Трамп: Нисам тражио уклањање демонстраната са улица

Амерички предсједник Доналд Трамп рекао је данас да није тражио да се уклоне демонстранти са улица Вашингтона непосредно прије његовог одласка до дјелимично запаљење цркве у близини Бијеле куће гдје је позирао са Библијом у руци.

- Нису употријебили сузавац. Нисам рекао ни да склоне демонстранте јер нисам знао да су тамо - изјавио је Трамп, након извјештаја да је употријебљен сузавац да би се демонстранти и новинари склонили од цркве.

Почетком седмице људе који су протестовали због смрти тамнопутог Џона Флојда испред цркве Светог Јована, која се налази преко пута Бијеле куће, отјерали су полицајци пошто је из испаљених канистера излазио дим.

Неколико минута касније Трамп који се претходно обратио новинарима у дворишту Бијеле куће одшетао је до цркве у пратњи званичника администрације.

Пошто је изражено негодовање јавности због употребе силе према мирним демонстрантима прије полицијског часа у 19.00 часова објављени су разни разлози оправдања.

Полиција је саопштила да су употријебили јединице на коњима за сузбијање немира, јер су демонстранти бацали разне предмете, те да су испаљене димне бомбе и лоптице са бибером.

Медији наводе да је то учињено по налогу државног тужиоца Виљема Бара да се прошири безбједносна област око Бијеле куће.

Амерички предсједници који су раније присуствовали вјерској служби у цркви Светог Јована долазили су у конвоју возила, али је Трамп одлучио да оде пјешке.