latinica  ћирилица
03/06/2020 |  16:42 ⇒ 18:26 | Аутор: СРНА

Српска спремна и данас да разговара са ММФ-ом о новом аранжману (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић данас је у разговору са представницима међународних финансијских институција истакао да је Српска спремна и данас да разговара са Међународним монетарним фондом о новом вишегодишњем аранжману који би помогао у рјешавању кључних приоритета, а то су реформа јавних предузећа и реформа здравственог сектора.
Бањалука: Вишковић и Видовић - Фото: СРНА
Бањалука: Вишковић и ВидовићФото: СРНА

Такође, представници Републике Српске ће кроз Радну групу за социо-економски одговор на пандемију дати пуни допринос у реализацији програма Макроекономске помоћи ЕУ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

У саопштењу се наводи да је на састанку путем видео-линка истакнуто да је неопходно хитно завршити ратификацију осам операција подршке које су БиХ пружиле међународне финансијске институције, укупне вриједности 285 милиона евра, јер је Република Српска испунила све кораке из своје надлежности, те да изостанак наведене подршке умногоме ограничава и успорава планиране структурне реформе.

Вишковић се још једанпут захвалио међународним финансијским институцијама, посебно ММФ-у, што су веома брзо реаговали и пружили потребну финансијску подршку у условима пандемије узроковане вирусом корона, коју Република Српска користи за подршку привреди и здравственом сектору.

Премијер Вишковић и министар финансија Зора Видовић, заједно са сарадницима, разговарали су данас, путем видео-линка, са представницима Свјетске банке, ММФ-а, Европске банке за обнову и развој, Међународне финансијске корпорације и Европске инвестиционе банке.

На састанку је разговарано о досадашњој импелементацији различитих програма које Влада Републике Српске спроводи у сарадњи са овим међународним финансијским институцијама, те о новим планираним програмима подршке у наредном периоду.