latinica  ћирилица
03/06/2020 |  15:08 ⇒ 16:23 | Аутор: dnevni avaz

Тегелтија: СДА врши опасан притисак на рад правосуђа

ВСТС је на данашњој сједници разматрао је политичке притиске на рад правосуђа у посљедњој афери "Респиратори" казао је новинарима након сједнице предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Двије најважније одлуке које смо данас донијели односе се на притиске на правосудни систем и на правилник о оцјењивању судија и тужилаца. ВСТС је данас дао подршку свим мојим досадашњим изјавама и да ће сутра изаћи с посебним саопштењем поводом притисака на рад правосуђа које имамо у посљедње вријеме - казао је Тегелтија.

Такође припремили смо и захтјев за преиспитивање пресуде којом је укинут Правилник о оцјењивању судија и тужилаца у БиХ и пирпремиће се иницијатива за оцјену уставности те пресуде Суда БиХ.

Одговарајући на питање о прозивању медија, Тегелтија је казао да не мисли да су медији криви и да врше притисак.

- Потпуно је раздвојено питање притиска о којем ми говоримо данас за који сам казао да је очигледан и опасан, а који долази од стране политике и политичких представника. Медијски притисак дозвољен притисак, јавност има право да притишће правосудни систем. Наравно за сваког човјека вриједи пресумпција невиности и то ни медији не би требали да угрожавају. Мој став је јасан, данас кад смо говорили о притисцима, говорили смо о политичким притисцима који су услиједили у вези посљедњег предмета који је везан за набавку респиратора у ФБиХ. Односи се на изјаве и саопштења које су давали највиши представници СДА поводом тог предмета. То смо оцијенили као опасан притисак и то је Савјет једногласно подржао – истакао је Тегелтија.

Упитан да коментарише рад тужилаца који раде на предмету Новалић и други, Тегелтија је одговорио да он не оцјењује појединачни рад тужилаца.


- Апсолутно не оправдавам било какво цурење информација ни из полиције, ни тужилаштва или суда. То је појава с којом се сусреће и с којом имамо проблем. Уколико би знао ко је у јавност дао те податке истог момента против њега би поднио дисциплинску пријаву. Међутим постоје чињенице и докази који су се износили на рочишту и били су јавни – нагласио је Тегелтија.

Додао је да цурење информација може бити и кривично дјело, јер угрожава ток истраге.

На новинарско питање о садржају саопштења које ће сутра ВСТС издати, а поводом политичких притисака, Тегелтија је појаснио да ће се оно бавити и контекстом језика мржње и напада на правосудни систем.

- Имаће дио који се односи на овај појединачни случај и један општи дио – казао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, могло би се константовати да је неки процес политички, уколико би се могла успоставити директна веза с неком политичком струјом са тужиоцем или судијом.

- Кад би се тај линк могао утврдити могло би се говорити о политичком процесу. Дубоко сам убијеђен да тужиоци и у овом предмету честито, савјесно и законито раде свој посао. По квалитету има различитих тужилаца, бољих и лошијих – рекао је Тегелтија.

Коментаришући захтјеве СДА да се покрене смјена главне тужитељке Гордане Тадић, Тегелтија каже да СДА као нити једна друга странка није овлаштена да покреће било какве иницијативе у овом смислу.

- То је захтјев или иницијатива коју ми уопште не разматрамо и о чему се не може ни разговарати. Према томе то је неозбиљан приступ правосудном систему и могу да говоре шта хоће, али на основу такве иницијативе се ништа неће десити - закључио је Тегелтија.