latinica  ћирилица
03/06/2020 |  13:52 | Аутор: СРНА

Јахорина: У плану реализација пет великих инфраструктурних пројеката

Директор Олимпијскг центра "Јахорина" Дејан Љевнаић изјавио је да тај центар уз подршку и помоћ Владе Републике Српске наставља са новим инвестиционим пројектима, а у плану је реализација пет великих инфраструктурних пројеката чијом реализацијом ће бенефите имати сви грађани Источног Сарајева.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Према његовим ријечима, у плану је изградња четворосједне жичаре, ски-стазе са системом осњежавања, покретне траке и продајног мјеста на локалитету Викенд насеља с циљем успостављања садржајне просторне цјелине, изградња четворосједне жичаре Рајска долина са продајним мјестом и двије ски-стазе уз трасу жичаре капацитета 2.400 скијаша по сату, те демонтажа лифта Жељо.

Љевнаић каже да ће највећи и најзахтјевнији пројекат свакако бити изградња гондоле Јахорина-Пале дужине 7.500 метара капацитета 3.000 скијаша по часу, с циљем повезивања градског центра Пала са планином, што представља нови вид транспорта, саопштено је из Олимпијског центра "Јахорина".

- Избором правих пројеката највеће бенефите имаће становници Пала, јер ће гондола директно повезати Пале и Јахорину, а уз транспорт биће могуће и панорамско разгледање нетакнуте природе и атрактивних планинских предјела - рекао је Љевнаић.

Он је истакао да посљедњи пројекат подразумијева изградњу ски-центра Игришта код Власенице и обухватаће изградњу ски-лифтова, техничке базе, уређење стаза и изградњу зимско-љетњег забавног парка.

У саопштењу се наводи да су се, захваљујући добрим одлукама и паметним инвестицијама од Олимпијског центра "Јахорина" и Владе Српске, инвеститори вратили на планину.

"Очекује нас доста посла и озбиљних инфраструктурних радова, а стручни тим наших запослених ће, као и до сада, предано радити у циљу реализације историјских пројеката. Након реализације ових пројеката, Јахорина ће бити, не само лидер у региону, већ читаве југоисточне Европе", додао је Љевнаић.

Он је навео да је тренутно тежак период за економију. "Неизвјесност је промијенила стандард наших живота, а планираним инвестицијама и подршком Владе Српске, даћемо сигурност привреди и грађанима читавог региона. Изузетно сам захвалан српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и премијеру Владе Републике Српске Радовану Вишковићу од којих имамо велико разумијевање и подршку", рекао је Љевнаић.

У саопштењу се наводи да од њих зависи опстанак смјештајних објеката капацитета 5.000 лежајева, као и егзистенција 2.000 запослених и њихових породица.

- Новим пројектима и улагањима на Јахорини стварају се повољнији услови за развој туризма цијеле Сарајевско-романијске регије - навео је Љевнаић.