latinica  ћирилица
03/06/2020 |  13:48 ⇒ 13:49 | Аутор: РТС

Изгласана нова тзв. косовска Влада, за Српску листу два мјеста

Посланици у тзв. косовској скупштини изгласали су нову Владу, са 61 гласом "за". Српска листа ће имати два мјеста.
Изгласана нова косовска Влада (Фото:РТК) -
Изгласана нова косовска Влада (Фото:РТК)

Канидат за новог косовског премијера Авдулах Хоти рекао је у експозеу да је дијалог са Београдом од виталне важности, те да су улоге ЕУ и САД у том процесу неодвојиве.

Авдулах Хоти је посланицима поручио да сви треба да буду укључени у дијалог и да буду уједињени, укључујући ЕУ и САД.

- Дијалог о постизању коначног споразума је витални интерес Косова. Власти ће у потпуности поштовати устав током разговора. Дијалог ће имати јасне циљеве о питањима о којима ће се разговарати и ми ћемо бити транспарентни. Споразум ће се међусобно заснивати на равноправности Косова и Србије - рекао је Хоти.

Тиме ће, наставио је он, бити омогућено чланство Косова у ЕУ а дијалог захтева координацију и јединство између институцијама у Приштини.

- У дијалогу морамо сви да будемо заједно, јер је то свима у интересу. Заједно морамо да будемо у Скупштини где ће се ратификовати дијалог. Опозиција мора да има водећу улогу - рекао је Хоти.

Према Хотију улога ЕУ и САД биће нераздвојива.

Говорећи о перспективама и плану његове владе навео је да је народу на Косову потребна влада која ће му служити, а не обрнуто.

У будућој влади два мјеста Српској листи

Сједница тзв. косовске скупштине почела је са закашњењем од пола сата, а у скупштинској сали на почетку није било посланика Самоопредјељења.

Хоти је презентовао и приједлог састава нове владе са четири потпредсједника и 16 министарстава.

Први потпредсједник владе био би Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова. Остала три потпредсједника били би Дритон Сељманај, Аљбуљена Хаџа и Горан Ракић из Српске листе, који би обављао и дужност министра за локалну самоуправу.

Далибор Јевтић из Српске листе предложен је да и даље обавља дужност министра за заједнице и повратак.

Из Демократског савеза Косова предложени су Хикмете Бајрами за министарку финансија, Бесиан Мустафа за министра пољопривреде, Вљора Думоши за министарку културе, Агим Вељиу за министра унутрашњих послова, Антон Ћуни за министра одбране, Арбен Абраши за министра инфраструктуре, Арменд Земај за министра здравља.

Из Алијансе за будућност Косова Бљерим Кући био би министар економије, Мељиза Харадинај министарка иностраних послова, министар правде Сељим Сељими а Рам Љика министар образовања.

Скендер Речица предложен је за министра за рад и социјално старање, Весељ Краснићи за министра за трговину и индустрију и Енис Керван за министра регионалног резвоја.

У току је расправа о приједлогу програма будуће тзв. косовске владе.