latinica  ћирилица
03/06/2020 |  12:58 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: Није лако са Богом ратовати

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије упозорио је да се у Црној Гори поново прогони Црква Христова и да Цркву оптужују да је против државе, као што су хришћани за вријеме Нерона оптужени да су спалили Рим иако га је спалио сам Нерон.
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Јован Д. Радовић) -
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије (фото: Јован Д. Радовић)

Митрополит Амфилохије са свештенством служио је данас, на празник Светог цара Константина и његове мајке Јелене, Свету архијерејску литургију на остацима Манастира Пресвете Богородице на Ратцу у Бару у оквиру традиционалне манифестације "Дани Светог Јована Владимира".

У архипастирској бесједи митрополит Амфилохије истакао је да су овај свети храм подигли управо Свети цар Константин и царица Јелена, "на мјесту гдје је била јединствена Црква Истока и Запада, која се сабирала у име Господње".

- То заједништво се наставља и данас. Наша браћа римокатолици служе своју службу, а и ми настављамо ту свету традицију везану за цара Константина и Јелену - рекао је митрополит црногорско-приморски.

Он је додао да је на страдању и распећу саграђена Црква Божија, која је и до данас разапињана, гоњена и прогоњена.

- Нажалост, ево и у нашој Црној Гори поново се прогони Црква Христова од обезбожених потомака крштеног народа, крштаванога од времена цара Константина - указао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је нагласио да није лако са Богом ратовати.

- Даће Бог да се и овој црногорској власти врати разум и памет, да не ратују са Богом, нико Бога и Цркву Божију побиједио није на овој земљи већ 2.000 година, а гонили су је и прогонили сви одреда, још од времена Нерона - рекао је митрополит Амфилохије.

Према његовим ријечима, наставља се гоњење Цркве Божије и покушај да се угаси свјетлост небеска, непролазна, која освећује и просвећује сваког човјека који се рађа на земљи.

- Та свјетлост призива све људе и земаљске народе да буду освећени и просвећени кроз тајну крштења, миропомазања, припремљени за вјечно божанско достојанство, за Царство небеско - навео је митрополит Амфилохије.

Он је рекао да, са друге стране, "демонска сила покушава да угаси ту свјетлост божанску и људе веже само за оно што је земаљско, пролазно, ништавно".

- Нека би Господ све уразумио да се вратимо Богу - Христу Господу и кроз њега и преко њега једни другима и вјечном нашем достојанству - поручио је митрополит Амфилохије.

Манифестација "Дани Светог Јована Владимира" у организацији Православне црквене општине Бар ове године, због епидемилошке ситуације, има молитвени карактер. Почела је у недјељу, 31. маја, а завршава се сутра на празник Светог Јована Владимира, када ће у 9.00 часова у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару бити служена литургија, а у 18.00 часова молебан ће предводити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.