latinica  ћирилица
03/06/2020 |  11:54 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Безбједност у БиХ дубоко политичко питање

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је у нашем Јутарњем програму да је безбједност у БиХ дубоко политичко питање, те да би у том контексту требало посматрати и оставку Фахрудина Радончића на функцију министра безбједности БиХ.

Ћеранић је подсјетио да је Радончић изнио приједлог о депортацији илегалних миграната којем су се много оштро успротивили, наводећи то као један од разлога за подношење оставке. Међутим, Ћеранић каже да оставка повлачи дубља питања која би врло лако могла завршити политичком прекомпозицијом власти на нивоу Федерације БиХ.

- Радончић је говорио да у БиХ има 10.000 миграната, као и у Србији, али БиХ је мања. Ту је и неспоразум који је имао са /бошњачким чланом Предсједништва БиХ Шефиком/ Џаферовићем и /министарком спољних послова БиХ Бисером/ Турковић који су се супротставили приједлогу о депортацији. Међутим, Радончић је предсједник СББ-а, странке која партиципира у власти и његова оставка значи повлачење ове странке из свих структура гдје је у коалицији са СДА. То ће довести до политичке прекомпозиције, првенствено у Влади ФБиХ, па и Кантону Сарајево - појашњава Ћеранић.

Он сматра да је читава прича почела захтјевом за смјену премијера ФБиХ Фадила Новалића због афере "Респиратори".

- За смјену Новалића гласао је Радончићев СББ и ДФ Жељка Комшића, што значи да Влада ФБиХ има веома крхку већину која може да падне. Види се да идеја о прекомпозицији, коју СДП Нермина Никшића обавља да ХДЗ-ом и СББ-ом, може имати као резултат нову владу у којој Радончић фигурира као нови премијер. Уколико СДА буде избачен из власти пред локалне изборе, шансе те партије су слабије, како пред локалне изборе, тако и пред опште - навео је Ћеранић.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Ћеранић каже да су мигранти велики безбједносни проблем у БиХ.

- Мигранти праве велике проблеме локалном становништву, много је инцидената о којима се скоро и не говори - наводи он.

Ћеранић каже да је потребно институционално рјешење овог проблема.

- Ако дођемо у ситуацију да се становништво самоорганизује, онда смо у великом проблему. Постоје органи који треба да одрже јавни ред и мир, али ту постоји пуно проблема - истакао је он.