latinica  ћирилица
03/06/2020 |  10:35 ⇒ 17:41 | Аутор: АТВ

Стенограм разговора Радончића и чланова Предсједништва, жестоки обрачун и оптужбе на рачун Џаферовића

Фахрудин Радончић јуче је поднио неопозиву оставку на мјесто министра безбједности у Савјету министара БиХ. Лидер СББ фотеље се одрекао због, како каже, неколико принципијелних разлога.
Радончић и Џаферовић - Фото: илустрација
Радончић и ЏаферовићФото: илустрација

Стенограм који објављујемо у цијелости записан током разоговора Фахрудина Радончића и чланова Предсједништва БиХ. Током разговора доминирала је комуникација између министра безбједности и предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, али је и потврђено писање АТВ-а о издавању лажних виза за 3.000 Пакистанаца.

"Тражим и молим вас да видите шта је урадио амбасадор Пакистана"

Фахрудин Радончић: Само пола реченице господине Џаферовићу. Ви сте издали једно саопштење у коме сте рекли да се ограђујете од мене и мојих изјава када се ради о амбасадору Пакистана у нашој земљи.

Пошто је спољна политика нешто што се овдје рјешава, ја не знам да ли је то Ваш лични став или став свих чланова Предсједништва БиХ? Ја бих Вас молио да убудуће макар када примате стране дипломате нађете код себе капацитет и распитате се о проблему. Ако нисте хтјели код мене, Ваш члан породице управо води миграције као помоћник министра. И мислим да смо овдје као држава урадили једну потпуно недипломатску ствар да један страни амбасадор има већа права код вас тројице као колективног шефа државе него ја. Такође тражим и молим вас да од Минситарства спољних послова, видите шта је урадио амбасадор Пакистана.

Он је примио једног сарајевског криминалца који му је уручио књигу “Радончић мафијаш Европе“ и то је објављено на Фацебооку. У свакој нормалној земљи тај амбасадор би морао бити позван на консултације, ја сам то рекао госпођи Турковић али молим и вас као чланове Предсједништва да не штитите мене, јер мени то заиста није потребно, али вас молим да заштите институцију Министарства безбједности.

Жељко Комшић: У праву сте, то је потпуно недипломатско понашање.

Шефик Џаферовић: Дакле да и ја кажем оно што имам да кажем. Није точка дневног реда али добро је што је министар то отворио, нама је битно да овдје имамо суштину. Ја сам реаговао јер сам морао, у питању је међународна сарадња, глобални односи и ја сам предсједавајући Предсједништва и рекао сам шта сам рекао. И мислим да је то сасвим уреду што сам казао. Министар ако мисли да постоји проблем онда се зна који је пут, Савјет министара, Предсједништво, ја сам отворен за сва питања која треба преузети да би у овој земљи било што је могуће боље. Наравно да је тај поступак амбасадора изашао из дипломатских оквира о којима Ви говорите сада. Предсједништво БиХ ће ову ствар разријешити на најбољи начин тако што ћемо бити на трагу ранијих одлука Предсједништва. Ми тражимо да Савјет миниситара и Ви сте мотор у свему томе изађете пред Предсједништво са јасним планом а онда ће Предсједништво то све разматрати и подржати све што је у складу са нормама међународног и домаћег права и интереса ове земље када је у питању мигрантска криза. Господине Додик, изволите.

Милорад Додик: Прво траба да кажемо да то није став Предсједништва и друго ја послије овога мислим да треба покренути процедуру да се овај прогласи персоном нон грата. Тако он може доћи и Комшићу и мени уручивати те књиге и разне ствари, мислим да је господин Радончић то на вријеме покренуо и ја само тражим процедуру. Ако је потребно да је покренем, као члан Предсједништвва, ја ћу и покренути или на неки други начин. И мислим да га треба прогласити персоном нон грата.

"Мафијашке групе из Алжира, Марока и Пакистана преузимају мигрантске центре у БиХ"

Фахрудин Радончић: Ево ја ћу одговорити, ви знате да сам ја као министар безбједности затекао стиуацију да се мигрантско питање третирало као хуманитарно питање. Имамо веома прецизну ситуацију да људи из Републике Српске и кантона са хрватском већином све избјеглице смјештају на простор гдје живе Бошњаци. А то су вјероватно илегални економски мигранти, а не војне избјеглице према којима ми имамо обавезу. Ми у овом тренутку имамо 9 до 10 хиљада избјеглица колико има и Србија, која је знатно већа земља од нас. Велики је проблем што земље ЕУ не желе нама да одреде квоту него нам кажу: “Доћи ће колико кажемо“. И ја сам у разговору са екселенцијама рекао да ми не желимо да будемо паркинг за мигранте. И ово је можда јединствена прилика када разговарамо о овој теми да кажемо да се мора повратити суверенитет над мигрантском кризом.

Имамо 9.500 људи чији ми идентитет не знамо, људи не желе да покажу личну карту и пасош или било који документ. Наше полицајце потпуно дикриминишу. Ви и ја, који имамо дипломатски пасош, морамо га показати нашем граничару, а они не морају. Ради се о веома опасним процесима у БиХ и по будућност БиХ. Ми када добијемо 10 до 50.000 избјеглица и помијешамо их са Бошњацима, ми ћемо имати веома рестриктивне мјере ЕУ према нама као народу.

Мислим да народи у БиХ не требају бити нека врста носача, да се путем хуманитарних међународних организација врши избор квалитетног кадра, љекара, инжењера, тесара, зидара и они се одвлаче на Запад, а нама оставља најнеквалитетнији дио те популације.

Ми се, господине Џаферовићу, стратешки разликујемо када је у питању приступ мигрантској кризи. Пријатељи из СДА то очигледно не доживаљавају на начин како ја то доживљавам. Ја полазим од тога да ја можда нисам у праву, али ја као министар безбједности не могу дозволити себи да шутим на то да неко не жели да помогне у идентификацији њихових грађана. Ја сам три пута разговарао са пакистанском екселенцијом, директором Службе за послове са странцима два пута и директором ОБА-е једном. Ми мигранта идентификујемо на бази прста и на бази фотографије.

Наши стручњаци на бази њихових дијалеката препознају одакле они долазе, шаљемо то у Пакистан, а они глатко одбијају да дају идентитет тих људи. Ми смо имали терористички напад у Француској од двојице људи који су прошли кроз БиХ. И онда то неко приписује Бошњацима, али је суштина да је систем такав и да њих овдје нико не може да контролише.

Ми смо имали прошле године 2.000 иранских економских миграната у тренутку када смо морали да дигнемо три прста одбране око америчке амбасаде јер је то био тренутак када су Американци бомбардовали њихове базе. Они се у центрима понашају тако да су екстериторијални, туку се, свађају се. Они доведу дјецу као дио породице, а тај који га је довео је Афганистанац, а дијете је из Бангладеша. Имамо мафијашке групе Алжира, Марока и Пакистана који полако преузимају те центре.

Данас, јутрос је била велика туча са полицијом у Бихаћу, каменицама су им поломили возила. Али то је један врста проблема. Друга врста проблема је да им морамо дати политичку одрвраћања њиховог доласка у БиХ, моја изјава везана за пакистанског амбасадора имала је циљ да одврати њихов долазак у БиХ ЈЕР У Грчкој чека још 100.000, у Србији 10 хиљада и они ће сада сви нагрнути у БиХ. Хрватска прави један невјероватно јак зид, они немају куда. Доћи ће до чепа и то становништво остаје ту.

У међувремену у Бошњаци, Срби и Хрвати одлазе из БиХ а ми земљу пунимо нечим сто ЕУ неће на крају прихватити. Ја мислим да су ово дугорочно веома опасни процеси када се гледа из угла 5 или 50 година. Ја не желим у томе да учествујем. Дајте ви из СДА и ја то поштујем, ДФ-а, СНСД-а као Предсједништво ваше виђење рјешења ситуације са мигрантима. Моје је виђење да морамо ићи у потпуно легалне депортације. Ми на то имамо право. Морамо их смјештати у притворе.

Мигранти који се идентификују имају сва права али они не желе да се идентификују. И онда они немају право да траже од нас азил. Јер мигрант који је дошао из Сирије има право да тражи азил у првој сусједној земљи а то је Турска. А нама људи из Пакистана овдје траже азил, ми кренемо у причу а он то поцјепа и побјегне, Мислим да је вријеме да и ви као Предсједништво покажете своју платформу, мени лично није циљ да учествјем, у нечему што мислим да је веома, веома погрешно. То сам рекао амбасадорима, сви то разумију, то сам рекао људима из Европске комисије и мислим да овај начин грубљења суверенитета над мигрантском кризом је пут губљења суверенитета над БиХ.

Шефик Џаферовић: Хвала вам господине Радончићу, драго ми је да данас говоримо о томе. Јер ја у јавности још нисам ништа рекао. Ви сте пуино тога рекли у јавности али ја полазим од позиције институције на чијем сам челу. Тренутно и не желим да јавно полемишем са било ким поготово не са министром безбједноисти своје земље. Драго ми је да сте ви отворили то питање ја га данас нисам имао намјеру отварати. Једини проблем који постоји је у свему овоме, не постоје никакви различити концепти, ја подржавам ваше напоре у рјешавању мигрантске кризе ви то одлично знате. Једини је проблем што сам ја из медија сазнао да се једном амбасадору пријети и да ће бити проглашен непожељном особом, ја сам то требао знати прије медија и конференције за медије. И нисам ја онај који зове и пита него сам ја тај који се зове и пита. И ви то одлично разумијете.

Фахрудин Радончић: Не разумијем.

Шефик Џаферовић: Па ево добро, не разумијете. Дакле, да се изговори једна таква изјава на коју се мора дипломатски реаговати јер је амбасадор тражио пријем, ја сам требао да будем позван или ми као Предсједништво и да се каже о чему се ради јер је у питању прворазредно спољнополитичко питање. Ја подржавам, сваку мјеру. Ја о мигрантској кризи ништа говорио нисам, постоје ставови Предсједништва БиХ о том питању. И ја мислим да би било добро и милио сам то предложити да ми одржимо посебну сједницу Предсједништва БиХ о мигрантској кризи, не постоје различити концепти. Постоји концепт да БиХ буде заштићена од миграната, концепт да мигранти који су у БиХ буду распоређени у цијелој БиХ али ту нема сагласности унутар Предсједништва. Ми своју границу морамо заштитити и наравно ако треба да се мигранти враћају својим кућама предузећемо све што треба али при томе нећемо изазивати никакве дипломатске екцесе, ако треба то неко да уради, онда ће то урадити Предсједништво БиХ које ј езадужено за спољну политику. У томе је сав проблем, и никаквог другог проблема нема. Ви знате господине Радончићу да ја цијеним и подржвам то што ви радите као министар и ја сам о томе јавно говорио. Испао је потпуното беспотребно спорт, и ја ријеч нисам хтио да изгворорим, иако сам био питан, и наставио сам да шутим. Проблем је одвећ велики, и ја ћу предложити посебну сједницу Предсједништва БиХ на тему ових миграција, а ви се потрудите, ако то могуће, да пред Савјет министара БиХ, од нас добије севобухватни план и стратегију за рјешавање мигрантске кризе. Закључак је отишао према Савјету минстара и то је једини могући пут којим можемо да идемо у ово вријеме. Ја сам спреман да заштитим све, и амбасадоре и званичнике БиХ и за мене ту никаквих проблема нема. Амбасадор је овим што је урадио, изашао изван оквира мисије коју обавља, и то сам спреман да кажем. Дакле, за мене никаквих дилема нема, али постоје процедуре за све. Према томе, драго ми је да сте то покренули, да имам прилику да вама кажем што нећу говорити у медијима, опет да знате, желим вама то да кажем.

"3.000 људи из Пакистана је дошло са фалсификованим визама из наше амбасаде у Пакистану"

Фахрудин Радончић: Уважени предсједавајући, Ви сте у саопштењу које сте примили од амбасадора, написали једну реченицу, нагласили да су при томе непримјерене и недопустиве пријетње амбасадорима у нашој земљи. Ја његову екселенцију уопште нисам увриједио, ја сам рекао уколико амбасадор Нј.Е из Пакистана и даље настави да бојкотује безбједносне структуре БиХ и да одбија сарадњу са нашим властима, ја могу као министар безбједности размишљати да предложим да буде проглашен персоном нон грата, ја тачно знам шта сам рекао, али овако да сам га ја увриједио, као прво нисам га ништа увриједио, моје је право да се борим за грађане БиХ и да вас не задржавам са тим. Што се тиче стратегије, према Савјету министара на начин како то ви из СДА доживљавате, ту стратегију предложит нећу, одмах да вам кажем, нек је предложи г. Тегелтија, то ће да објави сутра мој замјеник. Ми се стратешки овдје разликујемо. Ови људи имају подршку, ја вам овдје кажем 3.000 људи из Пакистана у протекле 24 године и протекла 24 мјесеца дошли са фалсификованим визама из наше амбасаде у Пакистану.

Милорад Додик: Из?

Фахрудин Радончић: Из Пакистана. Значи неке ствари нису случајне, ја овде никога не оптужујем. Нека институције раде свој посао. Господине Додик, ја бих Вас молио да не покрећете питање персоне нон грата на овој ствари. Нека то госпођа Турковић заврши интерно, не жлим да се око тога прави скандал, јер то не оптерећује мене, оптерећује различито виђење приступа мигрантској кризи.

Шефик Џаферовић: У чему је, г. Министре, ево помињете овдје СДА, у чему је различит приступ, како различит приступ, ја подржавам све што ви радите...

Фахрудин Радончић: Не, ако имате члана Предсједништва и минстра спољних послова који је потпредсједавајући Савјета минстара, два најистакнутија функционера СДА, ако позову вањског, било којег амбасадора, а да прије тога не позову Министарство безбједности кажу шта сте г. Радончићу ово ви урадили, гдје Вас је невоља вукла у то или било шта натјерало да овако реагујете, Можемо ли знати о чему се ради? Ви сте овдје апсолутно у први план ставили интерес једне земље, а нисите ишли да Вам Министарство безбједности покуша да да план.

Шефик Џаферовић: А одакле Вама право да ви извлачите закључак да ја имам неки други план када је у питању рјешавање мигрантске кризе? Па ја се тиме бавим откако сам дошао овдје.

Фахрудин Радончић: Ви сте охрабрили њихов долазак.

Шефик Џаферовић: Чиме сам охрабрио?

Фахрудин Радончић: Овом изјавом, И да сте дали предност амбасадору Пакистана у односу на министра безбједности БиХ.

Шефик Џаферовић: То Ви тако кажете нисам ја г. Радончићу никоме дао предност, ја сам реаговао само онако како сам морао да реагујем.

Фахрудин Радончић: Па добро, мене само занима је ли то став Предсједништва БиХ или Ваш лични? И да знам како да се према том ставу поставим, да ли сам ја вријеђао некога или нисам? Ја нисам вријеђао никога не знам је ли то саопштење Предсједништва било?

Шефик Џаферовић: Саопштење сам издао ја, није нико други. Перма томе нема никакве разлике и нема никаквих других концепата. Хајте да ми рјешавамо мигрантску кризу. Није ово што радите рјешавање мигрантске кризе, и да ми то рјешимпо а не да говоримо о концептима. Ова земља може имати само један концепт.

Жељко Комшић: Имамо овдје проблем и то велики проблем.

Шефик Џаферовић: Па наравно.

Милорад Додик: Не може се ово чекати, ово се мора рјешавати одмах.

Жељко Комшић: Имамо са једне стране недипломатско понашање, са друге стране одбијање сарадње, треба питати Пакистан је ли то њихов званични став као државе или је то став њиховог амбасадора? Дакле имамо овај случај, ово нисам знао, фаслификовање виза. Дакле шта се ту дешава?Ту очигледно постоји озбиљан ланац убацивања тих људи у БиХ и у Европу. Дакле није ово баш питање преко којег се може лако прећи, постаје мало већи проблем. Откуд фалсификоване визе?

Милорад Додик: Ја први пут чујем за то.

Фахрудин Радончић: Позовите главну тужитељицу овдје у Предсједништво и нека вас упозна са предметом. То је предмет који се крије у ладицама 2-3 године.

Шефик Џаферовић: Дајте нам информације, све што мислите да треба да уради Предсједништво.

Фахрудин Радончић: Бојим се да је сад за то прекасно, нисам ја ту да дајем информације, јер очигледно да ви праве инфомације тражите од страних амбасадора, а не од министра безбједности.

Шефик Џаферовић: Добро, хвала Вам министре, идемо на следећу тачку дневног реда.

Стенограм

Стенограм

Стенограм

Стенограм

Стенограм