latinica  ћирилица
03/06/2020 |  10:27 ⇒ 10:56 | Аутор: banjaluka.net

АНАЛИЗА: Мјере Владе сачувале хиљаде радних мјеста у Републици Српској

Влада Републике Српске је у вријеме пандемије узроковане корона вирусом предузела неке од најквалитетнијих директних мјера помоћи пословној заједници у Српској, на којим јој могу позавидјети готово све земље региона и много моћније економије од наше, а које су довеле до тога да буде сачувано на хиљаде радних мјеста у Српској, пише портал banjaluka.net.
Бема - Фото: РТРС
БемаФото: РТРС

Наиме, Влада Српске на челу са премијером Радованом Вишковићем показала је изузетну одлучност и осјећај за проблеме у којима се нашла домаћа привреда због пандемије, те је правовремено повукла конкретне потезе са циљем да пословна заједница што лакше превазиђе кризу у којој се нашла.

Поред тога, Влада је показала и да располаже са довољно средстава која су поред привредника отишла и директно на рачуне радника који нису радили у априлу.

Тако је одлукама Владе, односно Републичког штаба за ванредне ситуације привреди пролонгиран рок за подношење годишњих пореских пријава, помјерени су и рокови за плаћање пореских обавеза из прошле године, омогућено плаћање тих обавеза у ратама, онемогућено раскидање репрограма пореских обавеза и многе друге мјере.

Међутим, оно што Републику Српску и њену Владу разликује од других је и једна врста директне новчане помоћи пословној заједници и њеним радницима, па је тако Влада на себе преузела обавезу да за све пословне субјекте који нису радили у марту, априлу и мају уплати минималну плату и доприносе за април, порезе и доприносе за март и исто и за мај.

Том мјером Влада је директно помогла десетине хиљада радника у фирмама које нису радиле због пандемије узроковане корона вирусом. Већ је завршена обрада и исплаћена су средства за март, док је у току исплата априлских минималаца и уплата припадајућих доприноса на чему су ангажоване стотине службеника, а Пореска управа ради највећи дио посла због чега њени радници раде и у двије смјене и у дане викенда, све како би радници у угоститељству и другим секторима погођеним кризом што прије добили плате на соје текуће рачуне.

До сада су те плате исплаћене за око 24.000 радника у Српској, иако је рок за предају тих захтјева тек 10. јуни. Тиме је Влада Српске показала да је одлучна и да има већ обезбјеђена средства за ове намјене, а Пореска управа показује да располаже капацитетима да цијели тај посао изнесе и прије зацртаних рокова, па је већ неколико пута позивала пореске обвезнике да подносе захтјеве што прије, како би новац што прије био на рачунима радника.

И поред тога што је суочена са смањеном наплатом јавних прихода, односно слабим пуњењем буџета, Влада РС редовно исплаћује и плате јавном сектору, али и пензије и друге редовне накнаде попут борачких додатака, субвенција и других видова подршке свом становништву. Такође, неће доћи ни до смањења плата у јавном сектору. Оно што је посебан успјех ових мјера Владе је чињеница да Српска процентуално у региону има најмањи број радника који су због кризе узроковане корона вирусом добили отказ, односно били отпуштени.

Због свега тога, стижу похвале са свих страна, од Привредне коморе, преко Уније послодаваца, Савеза синдиката до појединачних привредника, који редом подржавају ове мјере Владе премијера Вишковића и његовим сарадника.

Радован Вишковић, предсједник Владе, рекао је да и поред постојећих захтјева за смањење плата у јавном сектору, Влада у овом моменту не размишља о томе.

- Смањење плата значи смањење јавне потрошње. Није нам то циљ. Наш је циљ да повећамо јавну потрошњу и да тиме допринесемо опоравку наше привреде - рекао је Вишковић и овим још једном показао да је Влада спремна да одговори сваком изазову и да има осјећаја за своје становништво и раднике и у јавном и у приватном сектору.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске, рекао је да су ове мјере Владе РС знатно помогле привреди Српске с обзиром на то да је примјетно да готово и да није било отпуштања радника. Тривић је истакао да је с једне стране то било мотивационо за послодавце, а с друге је на неки начин то била и финансијска помоћ.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Српске изјавила је да је позитивна одлука Владе Српске да радницима којима је у априлу, због епидемије вируса корона био забрањен рад, буде исплаћена минимална плата од 520 КМ, те апеловала да послодавци што прије поднесу захтјев Пореској управи како би радници добили новац

Технички директор бањалучке Фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић рекао је да је, захваљујући мјерама Владе Републике Српске које се односе на исплату бруто плата радницима у фирмама којима због вируса корона није био омогућен рад, спасено 1.200 радних мјеста у овој фабрици.

Горан Маричић, директор Пореске управе Српске, рекао је да је ова институција до сада обрадила све исправно поднесене захтјеве за исплату најниже платеза април и припадајућих доприноса и позвао пореске обвезнике који остварују то право да што прије поднесу те захтјеве истичући да радници Пореске управе раде у двије смјене и викендом како би што прије завршили тај посао, а средства била на рачунима оних радника који нису радили у априлу због пандемије корона вируса.