latinica  ћирилица
03/06/2020 |  09:57 | Аутор: СРНА

Одаловић: Хоти да укине мјере које онемогућавају дијалог

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић оцијенио је данас да је добро што је кандидат за будућег премијера у Приштини Абдулах Хоти најавио експресно укидање мјера које су блокирале дијалог Београда и Приштине и да то треба и да потврди.

Одаловић је рекао да се нада да ће Хоти за то добити подршку, те да му се чини да ће кандидат за будућег премијера у Приштини у односу на претходнике бити спремнији за компромис и дијалог са Београдом.

- То треба данас да потврди. Врло пажљиво треба слушати његов експозе у којем, претпостављам, да ће дати основне смернице и одговоре на нека питања која све нас муче – да ли је спреман да стави ван снаге мере које је пре нешто више од годину дана увео /Рамуш/ Харадинај, као и мере које је увео /Аљбин/ Курти - рекао је Одаловић за РТС.

Када је ријеч о улози Српске листе, Одаловић је изразио наду да ће то бити озбиљнија прича у односу на претходне и да ће српски представници имати довољно простора да остваре суштински циљ и брину о интересима Срба и Србије.

Коментаришући што ће у новој приштинској влади бити и Харадинај и Беџет Пацоли, он је оцијенио да та влада има озбиљан унутрашњи изазов.

Према његовим ријечима, политичка сцена међу косовским Албанцима је толико компликована да више "нико ништа не зна".

На питање да ли Приштина чека да дође до промјене власти у САД, Одаловић је рекао да је очигледно да би Албанци сигурно више вољели да дође до промјена и да се администрација бившег предсједника Била Клинтона поново позиционира.