latinica  ћирилица
02/06/2020 |  20:58 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Албанци у филму безочно фалсификују историјске чињенице

Министарство културе и информисања Србије саопштило је поводом приказивања документарног филма на албанској телевизији под називом "Велика српска историјска обмана–како су Срби украли албанску историју", да такви покушаји имају све обрисе културног геноцида, који је, како историја учи, често увод у физички геноцид.

У саопштењу овог министарства наглашава се да се у филму безочно фалсификују историјске чињенице, а српске цркве, манастири и споменичка и духовна традиција на Косову и Метохији проглашавају албанским, са јасним циљем промовисања великоалбанске погромашке политике на штету Србије и српског народа.

- Позивамо све носиоце таквих покушаја – појединце, групе и институције на уздржаност, а српску јавност, образовни и систем културе, дипломатију и медије, институције државе, САНУ, Матицу српску, универзитете и све друге друштвене субјекте да буду свјесни и дјелатни у овим забрињавајућим околностима те да афирмацији, заштити и промоцији српске културе, традиције, језика и писма посвећују пуну пажњу у земљи а нарочито и у међународним оквирима - наводи се у саопштењу.

Из Министарства културе и информисања Србије истакли су да је ријеч о очигледно оркестрираној активности из шовинистичких кругова неких сусједних земаља у региону које су усмјерене на поништавање, брисање из историје или преотимање српске културне баштине, како материјалне, тако и нематеријалне.

- Српски народ гдје год да живи и српско друштво и држава имају право и обавезу да се тим злокобним намјерама супротставе снажно и на достојанствено миран али одлучан начин - поручили су из Министарства културе и информисања Србије.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је поводом приказивања тог документарног филма да овакву потребу фалсификовања настоје да генеришу промотери фашистичких великоалбанских идеја, којима отимање туђе историје и традиције јесте само нешто што надопуњује отимање туђих територија, саопштено је из Канцеларије.

- Разумије се да се Србија никада и ни по коју цијену неће одрећи својих светиња на Косову и Метохији, а вјерујемо да ни албански народ, који је поносан на сопствену богату историју и традицију, нема потребу да посеже за туђом - поручио је Ђурић.

Он је истакао да се наслућује да им у овом случају помажу и одређени инострани центри моћи који, не први пут у историји, на великоалбански пројекат гледају као на средство за задовољење сопствених експанзионистичких циљева.

Ђурић је поручио да Србија жели да у будућности и са Албанијом и са Албанцима има најбоље могуће односе.

- Сматрамо да је потребно зауставити великоалбанске пропагандисте и фалсификаторе историје, како би и српски и албански народ могли да имају сигурну и просперитетну будућност - закључио је Ђурић.

Историчар Милош Ковић оцијенио је да је Србији објављен културни рат и да траје борба за затирање српског насљеђа, у којој албански шовинисти нису усамљени јер се исто догађа у Црној Гори и Хрватској.

Он је за "Спутњик" истакао да нема смисла полемисати о бесмисленим тврдњама изнесеним у филму, али да не треба окретати главу на другу страну и одмахивати руком зато што иза овог филма стоји озбиљна подршка.

- И те како има смисла мобилисање нашег друштва и културних институција, Министарства културе, САНУ и других институција у одбрану онога што је наше - рекао је Ковић.

У првој епизоди серијала "Коријени Албанаца", између осталог, је наведено да су Срби преузимали "албанске цркве", као што су Грачаница, Богородица Љевишка или Дечани, насилно словенизовали имена становника, отимали католичке богомоље.

Наставак серијала говори, на примјер, о завјери Грка да се Албанци искоријене или о томе да се у Љешу крије тајна вјечитог постојања Албанаца на Балкану.