latinica  ћирилица
02/06/2020 |  18:56 | Аутор: СРНА

Усвојен Миграциони профил БиХ за 2019. годину

Савјет министара је на приједлог Министарства безбједности у Савјету министара на данашњој сједници усвојио Миграциони профил БиХ за 2019. годину, чиме БиХ испуњава једну од обавеза у процесу либерализације визног режима, те обезбјеђује увид у кључне трендове у области миграција.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- У Миграционом профилу се наводи да су дипломатско-конзуларна представништва БиХ у прошлој години издала 47.694 визе или за 53 одсто више у односу на 2018. годину, када је издата 31.171 виза - саопштено је из Савјета министара након сједнице.

У саопштењу је наведено да је на граници БиХ издато 19 виза, што је за 44,2 одсто мање него у 2018. години, чиме се наставља позитивни тренд пада издавања виза на граници од 2016. године.

Гранична полиција БиХ је у прошлој години одбила 2.342 уласка у БиХ, што је повећање за 26,93 одсто у односу на 2018. годину, када је број одбијених улазака износио 1.853.

- Откривено је 5.859 незаконитих прелазака границе БиХ, што је за око 30,5 одсто више у односу на годину раније, када је овај број износио 4.489 и био је повећан за око 500 одсто у односу на 2017. годину - прецизирано је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да је за готово 5,8 одсто смањен број привремених боравака странаца у БиХ, којих је у 2019. години било 10.133, у односу на 10.756 у 2018. години.

- Странцима је лани одобрено 816 сталних боравака у БиХ, док је тај број у години раније износио 815 - истакнуто је у саопштењу.

Из Савјета министара су навели да је број рјешења о протјеривању у 2019. години 1.554, што представља незнатно повећање од један одсто у односу на 2018, када је донесено укупно 1.540 рјешења о протјеривању.

У 2019. години издата су 34 рјешења о отказу безвизног или привременог боравка са мјером протјеривања, док је тај број у 2018. години износио 17.

- У 2019. години је укупно 710 странаца стављено под надзор у Имиграциони центар, што је смањење од 25,10 одсто у односу на 2018, када је тај број износио 948, али је зато под блажи облик надзора на одређено подручје или мјесто смјештено 358 странаца - наведено је у саопштењу.

У складу са споразумима о реадмисији, прецизирано је у саопштењу, прихваћена су 1.034 држављанина БиХ у прошлој години, а азил у БиХ затражиле су 784 особе.

- Држављанство БиХ у 2019. години је добило 657 особа, што представља смањење од 9,75 одсто у односу на 2018. Највише држављанстава БиХ у посљедње двије године стекли су држављани Србије, око 81 одсто - наведено је у саопштењу.

ПОКРЕНУТЕ АКТИВНОСТИ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ КОНАЧНИХ ПРЕСУДА ОД МКСЈ/ММКС

Савјет министара усвојио је данас информацију Министарства правде у Савјету министара о преузимању коначних пресуда које је изрекао Међународни кривични суд за бившу Југославију - регистрара Механизма за међународне кривичне судове, ради уписа у кривичну евиденцију у БиХ.

- Министарство правде ће са представницима Министарства безбједности, ентитетских министарстава правде и унутрашњих послова, Правосудне комисије и Полиције Брчко дистрикта, уз консултације са Канцеларијом специјалног представника ЕУ, припремити текст споразума о питањима предаје и преузимању пресуда МКСЈ-а - саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу је наведено да је циљ правно уредити предају и преузимање података, те осуђујућих пресуда МКСЈ-а донесених против држављана БиХ, ради евидентирања у кривичној евиденцији у БиХ.

- Министарство правде у Савјету министара задужено је да Нацрт споразума достави Савјету министара ради разматрања и спровођења процедуре потписивања - наведено је у саопштењу.

Савјет министара је примио к знању информацију са састанка са регистраром Међународног кривичног суда, коју је припремило Министарство правде у Савјету министара.

У саопштењу је наведено да су на састанку, одржаном у септембру прошле године у Сарајеву, представници БиХ изразили генералну спремност БиХ да се настави досадашња успјешна сарадња са МКС-ом, у складу са Римским статутом, уз поштовање прописа националног законодавства БиХ.

Између осталог, додаје се у саопштењу, разговарано је о иницијативи МКС-а за закључење оквирног споразума измеду БиХ и МКС за издржавање казни на територији БиХ за лица осуђена у Хагу.

- То би значило велики напредак у смислу потврде одлучности БиХ за сарадњу са МКС-ом - истакнуто је у саопштењу.

Представници БиХ су истакли да би и поред склопљеног оквирног споразума били неопходни појединачни споразуми који би се закључивали за сваки случај посебно, у складу са ограничењима законодавства у БиХ која произилазе из, напримјер, дужине изречене казне јер кривичне санкције у БиХ не познају казну доживотног затвора, стицања услова за помиловање, условни отпуст, погодности у заводима и слично.

Осим представника Министарства правде, како је наведено, састанку са регистраром МКС-а присуствовали су представници Министарства безбједности, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и Агенције за истраге и заштиту.