latinica  ћирилица
02/06/2020 |  16:10 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Решић: Циљ да локалне заједнице остану стабилне

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејле Решић рекла је данас да је циљ да локалне заједнице остану стабилне и сервис грађанима, те да је најмања ствар која у овом тренутку може да се уради да најнижа цијена рада остане 100 КМ као 2019. године.
Лејла Решић - Фото: СРНА
Лејла РешићФото: СРНА

- Већ сутра ћу обавијестити Конфедерацију синдиката о овом захтјеву и да о томе даље преговарамо - рекла је Решићева, додајући да се ово треба брзо урадити како би се локалне заједнице растеретиле.

Она је подсјетила да је нови Посебни колективни уговор ступио на снагу у фебруару и да су тада имали опсежне преговоре приликом потписивања, јер је Министарство управе и локалне самоуправе на неки начин било заступник општина и градова.

- Тада су нам изразито неразвијене општине рекле да је за њих прихватљиво да најнижа цијена рада буде 110 КМ. Ствари су се, у међувремену, промијениле и видимо да све локалне заједнице могу доћи у проблем. Имамо 33 неразвијене локалне заједнице и дискутабилно је да ли оне могу поднијети ту врсту цијене рада у овом тренутку, након свега што се десило - рекла је Решићева након састанка у Источном Новом Сарајеву са предсједником Савеза општина и градова Српске Љубишом Ћосићем, потпредсједником Савеза Младеном Ђуровићем и генералним секретаром Савеза Ацом Пантићем.

Она је оцијенила да је изнесени став Савеза веома прихватљив, истакавши да нико није планирао овако тешко стање у локалним заједницама.

Решиићева је истакла да је у протекла два мјесеца вршена нивелација великог броја буџета, која ће највјероватније поново бити рађена до краја године.

Ћосић је изјавио да је детаљна анализа која је урађена у протеклих мјесец дана због посљедица вируса корона показала пад пореских и непореских прихода у свим локалним буџетима, што ће захтијевати резање одређених трошкова и увођење уштеда, водећи рачуна да локалне заједнице функционишу.

- Ова анализа ће бити предмет расправе на предстојећем састанку Савеза општина и градова и на њеној Скупштини, након чега ће бити упућена Влади Републике Српске. У овом моменту, сигурно можемо рећи да ћемо у зависности од локалне заједнице и структуре имати пад прихода у буџетима од 25 до 30 одсто - рекао је Ћосић новинарима након састанка.

Говорећи о примјени Посебног колективног уговора за запослене у локалној самоуправи који је дефинисао да је најнижа цијена рада 110 КМ, а највиша 145 КМ, Ћосић је навео да су скоро сви начелници општина и градоначелници тражили да она остане на нивоу 2019. године.

- То ће бити наш званичан став који ћемо саопштити и Синдикату, али, нажалост, постоје неке локалне заједнице које су у изузетно тешкој ситуацији и које ће једва моћи да исплате и ову најнижу цијену рада - рекао је Ћосић.

Он је нагласио да је ријеч о минималној цијени рада која је важила до фебруара, када су све процјене говориле да ће буџети и порески приходи расти, али да је, међутим, од марта до маја евидентиран пад који ће сигурно бити присутан до краја године.

Ћосић је изразио наду да након ребаланса буџета неће изостати подршка Владе Републике Српске, додајући да је Савез већ обавијештен да ће порески и непорески приходи највјероватније бити на нивоу 2019. године.

- У овој години ће бити веома тешко одржати садашњи ниво функционисања због чега се максимално морамо окренути ка одговарајућим уштедама - закључио је Ћосић.