latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:12 ⇒ 09:46 | Аутор: РТРС

Неоткривене чари Слатине: Планинарске стазе, јагоде, вино, камене кугле...

Слатина, на 12 километара од Лакташа и Бањалуке, пружа 20 километара уређене планинарске стазе, јагоде, вино, винограде и необичне камене кугле.

Добра воља и ципеле, то је све што вам је потребно за шетњу овим питомим крајем, прича нам Душко Блажић, који је планинарећи обишао цијели свијет. Душко, између осталог, обиљежава и стазе лакташког краја, на чијем подручју има 110 км уређених стаза. Чланови планинарског клуба ПАОК уредили су и 20 км стазе кроз Слатину, а у плану је и проширење постојећих.

- Постоји доста стаза које су рађене према пројекту, од Траписта до Бијелог бучја, улазимо у 110 км стаза. Те стазе воде и преко општине Лакташи. Најљепши дио са ове стране Врбаса чине кугле, стара црква у Великом Блашку, пар налазишта... - прича Душко. 

Предност овог краја је и у томе што 60 одсто општине Лакташи припада сеоском подручју, па су могућности велике, а близина градских средина и развијена путна комуникација омогућава туристима несметан долазак и боравак.

- Ми позивамо све љубитеље природе, рекреације, да дођу у Слатину, јер Слатина није позната само по термалним водама, већ и по јагодама, шумама, планинским стазама - каже Свјетлана Баштинац, директорица Туристичке организације Лакташи.

Да се у туризам треба још улагати, сматра и први човјек Лакташа, који је свјестан неискоришћених потенцијала, као што су и необичне камене кугле, којих на подручју општине има пет, у Слатини двије.

- Туризам је један од основних праваца развоја општине Лакташи, ми смо томе у протеклом периоду посвећивали доста пажње, али сигурно недовољно и мислим да је то један неискоришћен капацитет којем се морамо више посветити у наредном периоду. Настојимо да са нашим планинарском друштвом означимо те стазе, вратимо људе у природу - нагласио је Ранко Карапетровић, начелник општине Лакташи.

Бројне традиционалне манифестације у Слатини, ове године у другачијем руху, па тако и виноградаре очекује само комисија која ће их оцијенити, али већ за следећу годину планиран је и Пут винограда, гдје ће пунктови бити сеоска домаћинства са свом својом понудом.

Можда нисте знали податак, али мјеста са називом Слатина има чак 35 на простору бивших југословенских република, од којих је највише у Србији – 14, а само у БиХ има девет Слатина. Нама најближа она о којој смо вам и причали, а налази се само 12 км од Бањалуке и исто толико из Лакташа. Прелепи бајковити брежуљци, као из најљепших енглеских села надохват су нам руке. Уживајмо у српском селу овог љета.

Упознајмо Српску.