latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:22 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

Черкез: Министарство и завод за јавно здравство нису учествовали у набавци

Члан Кризног штаба федералног Министарства здравства Горан Черкез рекао је на ванредној сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ да федерално Министарство здравства и његов Кризни штаб, те Завод за јавно здравство ФБиХ ни на који начин нису били укључени, нити консултовани о јавним набавкама које је спроводила Федерална управа цивилне заштите.
Горан Черкез -
Горан Черкез

- У извјештају који вам је достављен јасно је наведено да смо 12. маја упутили информацију и податке Дому народа Парламента ФБиХ - Одбору за утврђивање чињеница о набавци стотину респиратора из Кине који су плаћени 10,5 милиона КМ - навео је Черкез, који је и помоћник министра за јавно здравље.

Он је истакао да федерално Министарство здравства у свом акту наводи да се у додатку доставља документација Завода за јавно здравство ФБиХ, односно План потреба медицинске опреме и медицинских средстава за здравствене установе у ФБиХ који је прослијеђен Федералном штабу цивилне заштите.

- У акту се експлицитно наводи да ово министарство, а ни Завод за јавно здравство ФБиХ, нису уопште учествовали, нити су били консултовани у набавци респиратора из Кине који су плаћени 10,5 милиона КМ - рекао је Черкез.

Он је, обраћајући се делегатима Представничког дома, истакао да је у Федерацији епидемиолошка ситуација стабилна и да је у првом таласу избјегнуто ширење вируса корона које нису избјегле неке много развијеније и богатије земље.

Черкез је навео да је то резултат правовремено уведених рестриктивних мјера, рада здравствених установа, инспектора на граничним прелазима, полицајаца који су обављали надзор над лицима у изолацији, као и грађана који су се придржавали мјера струке.

- То је резултат рада Владе Федерације БиХ, Федералног штаба и Управе цивилне заштите. То је и резултат рада Кризног штаба федералног Министарства здравства које је радило и доносило мјере базиране на Закону о заштити становништва од заразних болести, препорукама Свјетске здравствене организације, али и властитим процјенама епидемиолошке ситуације у ФБиХ - навео је Черкез.

Суд БиХ одбио је јуче приједлог Тужилаштва БиХ о једномјесечном притвору за премијера ФБиХ Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника компаније "Сребрена малина" Фикрета Хоџића, који су осумњичени за нелегалну набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.

У Представнички дом Парламента ФБиХ данас је предат приједлог за изгласавање неповјерења федералној Влади и премијеру Фадилу Новалићу, због, како је наведено, неизбјежне одговорности у вези са набавком медицинске опреме.