latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:43 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Наставак подршке пројектима Одбора за КиМ

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију наставиће да пружа подршку пројектима бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији који се односе на пружање помоћи српској дјеци у јужној покрајини Србије, речено је на састанку предсједника овог одбора Милорада Арлова и директора Канцеларије Марка Ђурића.

Арлов је, након састанка у Палати Србија у Београду, изјавио Срни да је упознао Ђурића о реализацији два највећа пројекта овог одобра – изградњи Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици, намијењеног дјеци и младима са потешкоћама у развоју на Космету, као и о пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", који је одгођен за август.

Он је истакао да је пренио Ђурићу и да Одбор планира да на јесен изда књигу о хуманости Републике Српске и Одбора према Србима на Косову и Метохији у посљедњих 12 година, додавши да је Ђурић рекао да ће Канцеларија подржати и овај пројекат колико буде могла.

Арлов је нагласио да је изградњу Дневног центра у Косовској Митровици мало успорила епидемија вируса корона, али да је до сада урађено више од 40 одсто објекта од 714 метара квадратних, постављене су вањска столарија, те инсталације.

Он је навео да је Ђурић захвалио Одбору и Републици Српској за хуманост, те обећао да ће Канцеларија учинити све што буде могла у овој ситуацији да помогне да овај дневни центар буде завршен, како је планирано, до Преображења - 19. августа, али сигурно до краја ове године.

- Вјерујем да ћемо заједничким снагама и хуманошћу Републике Српске и Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије ове године изградити тај центар и ставити га на кориштење за 144 дјеце и младих са потешкоћама у развоју, да то буде њихова друга кућа и спомен хуманости Српске, уз подршку Канцеларије - рекао је Арлов.

Он је напоменуо да је други важан пројекат, девети по реду, "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", чија је реализација због ситуације са вирусом корона одгођена за период од 20/21. до 27/28. августа.

Арлов је рекао да би требало да у августу 22 аутобуса са дјецом са цијелог Космета, међу којима ће бити дјеце и младих са потешкоћама у развоју, дођу у 21 локалну заједницу у Републици Српској.

- Многе локалне заједнице су потврдиле да ће учествовати. Ми смо рекли да се морају поштовати све мјере, мишљење породица како на Косову и Метохији, тако и у Српској, Министарства просвјете Српске, Канцеларије за Косово и Метохију, Министарства безбједности у Савјету министара, које мора издати дозволе за дјецу да уђу у БиХ и Републику Српску под посебним условима, јер немају документе - нагласио је Арлов.

Он је изразио наду да ће бити створени услови за реализацију овог пројекта.

- Не зависи ништа од нас, све зависи од ситуације, али ми се надамо. Излазимо из епидемије и вјерујем да ће бити простора и за тај велики пројекат - рекао је Арлов.

Арлов је захвалио свим градовима и општинама у Српској који су исказали жељу да сарађују са Одбором на овом пројекту, као и Ђурићу и Канцеларији што увијек нађу могућности за разговар о овим пројектима.