latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:11 ⇒ 21:53 | Аутор: СРНА

Резолуција ПД ПС БИХ - ревитализација геноцида над Србима

У Бањалуци се одржава посебна сједница Парламента Српске о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Сједница је почела обраћањем шефа Клуба посланика СНСД-а Игора Жунића и предсједника НСРС Недељка Чубриловића. Након тога, посланицима се обратио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Услиједло је обраћање предсједника посланичких клубова.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић истакао је да је у Другом свјетском рату у Независној Држави Хрватској почињен геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима и истакао да се та историјска чињеница не наводи у Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Стевандић сматра ту резолуцију неприхватљивом, јер тај документ, како је оцијенио, антифашизам третира као неко ново бошњачко достигнуће на овим просторима.

Стевандић је рекао да у Републици Српској нема никога ко се није јавно огласио против одржавања "блајбуршке мисе" у Сарајеву.

- Нико од Срба није подржао "блајбуршку мису". Зашто се није састала кантонална и федерална скупштина да забрани "блајбуршку мису" - упитао је Стевандић.

Стевандић је рекао да нико од Срба нема више права да баштини антифашизам на овим просторима, те да нико не може Србима држати предавање о антифашизму посебно они који подржавају "блајбуршку мису" у Сарајеву.

Он је позвао народне посланике да основ у њиховим расправама буде Декларација о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, коју је Народна скупштина Републике Српске донијела 2015. године.

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак изјавио је да Резолуција представља ревитализацију геноцида почињеног над српским народом на простору Независне Државе Хрватске.

Селак је рекао да СПС осуђује покушај минимизирања жртава које је српски народ поднио током геноцида у НДХ.

Он је подсјетио да је у бањалучком насељу Шарговац у фебруару 1942. године почињен геноцид над српским становништвом, као и у оближњим насељима Дракулић, Мотике, Пискавица и у данашњем Поткозарју.

Лидер Социјалистичке партије Петар Ђокић рекао је да је усвајање Резолуције огромна грешка која садржи тешке посљедице на политичке односе у БиХ, као и нови облик ревизије историјских околности, и да ју је зато потребно одбацити.

- Суштина је да никада нико ко представља Српску и у институцијама БиХ или било који наш политички представник не смије прихватити оцјене као у Резолуцији и то данас јасно морамо рећи - рекао је Ђокић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић истакао је да не смије бити компромиса када се говори о страдању српског народа у Другом свјетском рату и да зато никада не би подржао Резолуцију о поштовању жртава фашистичког режима и покрета.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић тврди да се Резолуцијом о поштовању жртава фашистичког режима и покрета није желио осликати карактер Другог свјетског рата, те да је суштина овог документа да се говори о одржавању "блајбуршке мисе" у Сарајеву.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је ова резолуција "конкретан акт у заједничким иснтитуцијама којим се осуђује одржавање блајбуршке мисе у Сарајеву, али и усташких злочина".

Посланик СДА Сенад Братић сматра да је Народна скупштина Републике Српске изашла из оквира својих надлежности сједницом о Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да је упитан и легитимитет Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер није равноправно заступљен број посланика који су је подржали.

Посланик СНСД-а Душица Шолаја рекла је да Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, представља потпуну ревизију историје, наводећи да је у том документу изостављено да је Независна држава Хрватска  извршила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

Шолаја је рекла да је тај документ потпуно неприхватљив и за сваку осуду, јер је у колизији са ставом Народне скупштине Републике Српске у вези са овом темом.

Посланик СДС-а Милан Тубин сматра да је посебна сједница парламента Републике Српске требало да буде проширена још једном тачком дневног реда - осуда предаје јасеновачке грађе.

Тубин сматра и да треба јавно осудити одржавање "блајбуршке мисе" у Сарајеву.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, реплицирајући Тубину, рекао је да се у основним и средњим школама у оквиру наставног плана и програма учи о Јасеновцу и другим српским стратиштима из Другог свјетског рата, те да наставници посјећују Музеј "Јад Вашем" у Израелу и своја искуства преносе ученицима.

Посланик ПДП-а Игор Црнадак сматра да је СНСД требало да понуди своју варијанту осуде мисије у Блајбургу у Сарајеву ако није био задовољан резолуцијом по том питању.

Посланик СНСД-а Мирослав Вујичић рекао је да резолуција није требало да буде усвојена у парламенту БиХ, јер представља ревизију значајних историјских догађаја.

Посланик СНСД-а Дражен Врховац истиче да је неприхватљиво да у парламенту БиХ буде донесен овакав документ зато што он у свом називу крши све историјске чињенице.

Он је додао да је познато да је у Другом свјетском рату био само један званични режим, усташки.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изрекао је опомену посланику СДС-а Томици Стојановићу и посланику СНСД-а Недељку Ћорићу због недоличног понашања у парламенту Републике Српске.

Посланик НДП-а Драган Чавић предложио је у име посланичког клуба ове странке закључак, којим Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Српске да у року од 60 дана упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Нацрт закона о Дану сјећања на жртве геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.