latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:06 | Аутор: СРНА

Радончић: Истраживање криминала није удар на један народ

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић изјавио је данас да је недопустиво да неко мисли да један еклатантан криминал, гдје је неко покрао и уништио 10,5 милиона КМ помоћи, треба да се извуче на бази политичке вике да је истраживање корупције удар на један народ.
Фахрудин Радончић - Фото: СРНА
Фахрудин РадончићФото: СРНА

Коментаришући јучерашње пуштање на слободу ухапшених у афери "респиратори", Радончић је рекао да су одбрана и Тужилаштво двије равноправне стране пред Судом БиХ и да у том смислу и одлуке Суда не треба коментарисати.

- Ја сам први рекао да треба дозволити премијеру да се брани са слободе, знајући колико то може да усложи ситуацију у Влади Федерације БиХ. С друге стране, недопустиво је ако неко мисли да један еклатантан криминал, гдје је неко покрао и уништио 10,5 милиона КМ помоћи и то су урадиле некомпетентне личности, некомпетентне фирме, то је опрема која, не само да је погрешна него је и опасна по грађане, треба да се извуче на бази политичке вике да је истраживање корупције удар на један народ - рекао је Радончић новинарима у Сарајеву.

Напомињући да корупција мора да буде истражена, он је навео да неће бити у Министарству безбједности ако ће побиједити тенденције које ће охрабривати криминал, и то системски криминал, који је опасан за сваку земљу на начин да се то претвара у заштиту националних интереса.

Он је нагласио да је то његов први став у овом тренутку, а о томе шта ће касније урадити обавијестиће јавност.

Радончић је оцијенио да се све треба истражити, сваки евентуални криминал који се догодио у најемотивнијем тренутку пандемије, али без политичких притисака.

Суд БиХ одбио је јуче приједлог Тушилаштва БиХ о једномјесечном притвору у предмету "Респиратори" за премијера ФБиХ Фадила Новалића, суспендованог директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака и власника компаније "Сребрена малина" Фикрета Хоџића.

Суд је донио одлуку да се сва тројица бране са слободе. Они су осумњичени за нелегалну набавку респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.

У Представничком дому Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ данас је предат приједлог за изгласавање неповјерења федералној Влади и премијеру Фадилу Новалићу, због, како је наведено, неизбјежне одговорности у вези са набавком медицинске опреме.