latinica  ћирилица
31/05/2020 |  17:15 ⇒ 01/06/2020 | 08:57 | Аутор: novosti.rs

Црна Гора отвара границе за грађане 26 земаља, али не и Србије

Црна Гора ће од понедјељка дозволити улазак у земљу грађанима 26 земаља, али не и за грађане Србије.
Добродошли у Црну Гору - Фото: Глас Српске
Добродошли у Црну ГоруФото: Глас Српске

Национално координационо тијело Црне Горе одлучило је да у складу са препорукама Института за јавно здравље од 1. јуна дозволи улазак у Црну Гору грађанима из 26 земаља, и то без карантина и самоизолације, ако је стопа активних случајева КОВИД-19 мања од 25 на 100.000 становника у држави из које странац долази, пренијеле су Новости.

Од ове одлуке изузета је Србија, али нису Словенија, Исланд, Хрватска, Словачка, Швајцарска, Албанија, Аустрија, Норвешка, Монако, тзв. Косово, Њемачка, Грчка, Мађарска, Данска, Литванија, Летонија, Азербејџан, Луксембург, БиХ, Бугарска, Израел, Сјеверна Македонија, Ирска, Чешка, Финска и Естонија.

На приједлог Института за јавно здравље НКТ је одлучило да од сутра свим врстама окупљања, на отвореном и у затвореном простору, на јавним мјестима, укључујући и свадбена весеља, сахране, као и на спортским такмичењима може да присуствује до 200 особа уз обавезно поштовање мјера физичке дистанце од најмање два метра.

На спортским такмичењима обавезна је дезинфекција реквизита за тренинге, такмичења и турнире и предмета које спортисти заједничко користе.

Дозвољен је рад дискотека, барова и ноћних клубова, барова као и дјечјих играоница у складу са упутством Института за јавно здравље као и рад биоскопа, позоришта и дјечјих вртића.