latinica  ћирилица
31/05/2020 |  10:08 ⇒ 01/06/2020 | 08:00 | Аутор: СРНА

Сутра посебна сједница НСРС о Резолуцији усвојеној у Представничком дому

Народна скупштина Републике Српске сутра ће на посебној сједници расправљати о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина народних посланика, а захтјев су потписали посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

У образложењу захтјева за сједницу посланици су навели да је неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

- На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о овом веома значајном питању за Републику Српску и српски народ у цјелини - наведено је у захтјеву.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекао је раније да ће свим шефовима клубова бити омогућено да се обрате на почетку сјенице.

Сједница ће бити одржана у згради Владе Републике Српске, а почетак је заказан за 11.00 часова.

Чубриловић је појаснио да ће сједница бити одржана у згради Владе, јер сала у Народној скупштини не одговара условима које захтијева ситуација настала због епидемије вируса корона.

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета треба имати јединствен политички став, а не да то буде тема за политичко поткусуривање, али да не вјерује да је могуће постићи такву врсту разумног односа.

- Апелујем да учесници не користе ову прилику да се међусобно блате, јер морају да знају да ми тако блатимо мртве, стотине хиљада оних који су изгубили главу у НДХ - рекао је Чавић.

Клуб НДП-а, додао је, имаће приједлог својих закључака о овој теми конзистентно на истој политичкој основи на којој су предложили и 2014. и 2015. године Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Марко Шукало, савјетник предсједника СНСД-а Милорада Додика, очекује да се на предстојећој посебној сједници Народне скупштине заузме јединствен став о спорној и срамној Резолуцији о поштовању жртава фашистичких режима и покрета коју је, уз подршку људи из ПДП-а и СДС-а, раније усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

- Ова резолуција директно иде на штету Српске и зато очекујем од Скупштине да одбаци такав ревизионизам историје, јер су управо Срби антифашисти изнијели борбу против фашизма - рекао је Шукало.

Он је истакао да се оваква ревизија не смије дозволити у миру, јер су Србима у БиХ, поред отимања националних, угрожена и основна људска права и слободе у шта не смије да се дира.