latinica  ћирилица
26/05/2020 |  15:49 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

Наставити реформске процесе и провођење социо-економских мјера

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и замјеници предсједавајућег, министар финасија и трезора Вјекослав Беванда и министар иностраних послова Бисера Турковић разговарали су данас у Сарајеву са шефом Делегације Европске уније у БиХ Јоханом Затлером о актуелној политичкој и економској ситуацији у БиХ у свјетлу наставка европских интеграција.
Састанак у Сарајеву - Фото: РТРС
Састанак у СарајевуФото: РТРС

Предсједавајући Тегелтија је истакао опредијељеност Савјета министара за наставак европског пута БиХ кроз испуњавање приоритета из Мишљења Европске комисије а уз пуно уважавање и поштовање Устава и Дејтонског споразума, те опредјељење за видљив економски напредак.

Саговорници су оцијенили да је неопходно што прије усвојити меморандум да би се закључио Споразум о кориштењу средстава макрофинасијске помоћи ЕУ, саопштено је из Савјета министара.

Заједнички је констатовано да је, с циљем превазилажења економских посљедица изазваних пандемијом вируса корона, потребно што хитније наставити са реформским процесима и провођењем социо-економских мјера, те у том контексту покренути привредне активности и вратити радна мјеста.

Саговорници су размијенили мишљења и о инвестиционим плановима за наредни период, а предсједавајући Тегелтија и овом приликом је захвалио амбасадору Затлеру на учињеним напорима у пружању помоћи грађанима и инаституцијама БиХ како би се изборили са проблемима изазваним пандемијом новог вируса ковид-19.