latinica  ћирилица
26/05/2020 |  10:11 | Аутор: СРНА

Гренел критиковао посланика који је његов став назвао непријатељским

Амбасадор САД у Берлину Ричард Гренел, који одлази са функције, критиковао је њемачког посланика Андреса Ника због тога што је став америчког изасланика према Њемачкој назвао непријатељским.

Гренел је нагласио да је само пратио политику Вашингтона и да је бранио америчке интересе.

Ник је на Твитеру довео у питање "завјештање које је оставио Гренел".

Он је написао да је сваки бивши изасланик САД завршио свој мандат као "веома поштована фигура и пријатељ Њемачке којем се може вјеровати", а да је Гренел "једини амерички амбасадор који се повукао уз пријетње, као да представља непријатељску силу", пренијела је Раша тудеј.

Гренел, који се никада није устручавао да држи лекције у вези са понашањем земљи у којој врши функцију, узвратио је рекавши да је Берлин од њега захтијевао да престане да јавно поставља питања у вези са плаћањем обавеза Њемачке НАТО-у и да позива на прекидање пројекта изградње руског гасовода "Сјеверни ток два".

Амерички амбасадор је од почетка мандата имао прилично мучан однос са Њемачком, чијим је властима у више наврата давао нежељене савјете у вези са низом политичких питања, као што су трговина Њемачке са Ираном, односи са Русијом или недовољни доприноси буџету НАТО-а, а упетљао се и у друге контроверзе и грешке, као што су отворени позиви на јачање "европских конзервативаца".

Чини се да је амбасадор, који је недавно потврдио одлуку да поднесе оставку, одлучио да се остане при свом ставу до самог краја и да драматично заврши мандат, навои се уизвјештају.

Када је Вашингтон прошле седмице одлучио да иступи из Уговора о отвореном небу, што је изазвало забринутост у Берлину, Гренел је још једном у свом стилу критиковао њемачке званичнике који се "жале на САД", савјетујући их да, умјесто тога, изврше притисак на Русију, коју Американци оптужују за наводно кршење Уговора.