latinica  ћирилица
22/05/2020 |  15:24 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Петорица оптужених за ратовање у Сирији остају у притвору

Суд БиХ је, према приједлозима Тужилаштва БиХ, донио рјешења којима је продужио притвор Миларему Бербићу, Хамзи Лабидију, Емиру Алишићу, Сенаду Касуповићу и Јасмину Кесеровићу, оптуженима за организовање терористичке групе и ратовање у Сирији.

Бербићу, који је оптужен за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама у Сирији, притвор може трајати најдуже двије године од потврђивања оптужнице, односно до 14. маја 2022. или до нове одлуке Суда.

Оптужница терети Бербића да је средином 2014. напустио БиХ и отпутовао у Турску, одакле се илегално пребацио у Сирију, те придружио страним паравојним формацијама које су дјеловале у оквиру такозване "Исламске државе".

И Алишићу и Лабидију, које оптужница терети за иста кривична дјела, притвор може трајати најдуже двије године од потврђивања оптужнице, тачније до 15. маја 2022. или до нове судске одлуке, преноси Бирн.

Алишић је оптужен да је крајем 2013. напустио БиХ, допутовао у Турску, одакле се илегално пребацио у Сирију, гдје се у оквиру више формација на подручју градова Рака и Харитан борио у структурама "Исламске државе".

Лабиди је оптужен да је средином 2014. године, заједно са својом породицом, напустио територију БиХ, отпутовао у Турску, те илегално прешао границу са Сиријом, а истрагом је утврђено да је 2016. био у саставу више оружаних формација и учествовао у борбама на подручју градова Рака и Харитан.

Суд БиХ је и Касуповићу и Кесеровићу, којима су на терет стављена иста кривична дјела, продужио притвор.

Армену Џелки, који је оптужен за организовање терористичке групе и ратовање у Сирији, Суд БиХ је укинуо притвор, у којем се налазио од децембра 2019. године, и изрекао му мјере забране, према приједлогу његове одбране.

Њих шесторица су са Мухаремом Дуњићем, против кога Тужилаштво БиХ и даље води истрагу за ратовање у Сирији, у децембру 2019. депортовани у БиХ.