X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
19/05/2020 |  16:09 ⇒ 16:12 | Извор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: СДС се извлачи из договора о страним судијама

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су тврдње лидера СДС-а Мирка Шаровића да је преношење надлежности приједлог Закона о Уставном суду БиХ само изговор за непоступање у складу са договором постигнутим у Републици Српској по питању страних судија у Уставном суду БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Бурсаћева је рекла новинарима да се СДС извлачи из ове приче.

- Закон је у редовној процедури и постоји њихова исказана воља на Уставноправној комисији гдје су били уздржани - рекла је Бурсаћева новинарима.

Она је истакла да је овај приједлог усклађен са Уставом БиХ и уставним рјешењима.

- Експлицитно пише да Народна скупштина Републике Српске бира двоје судија, Представнички дом Парламента Федерације БиХ четири, а троје странаца предсједник Европског суда за људска права - подсјетила је Бурсаћева.

Она је истакла да није било начина да се омогући Народној скупштини Српске да бира троје судија ако у Уставу у јасно стоји да бира двоје.

- То су њихови изговори за извлачење из заједничког договора - рекла је Бурсаћева.

Када је ријеч о предстојећим лоланим изборима, Бурсаћева је изјавила да СНСД-у избори одговарају у сваком тренутку и да се у измијењеним околностима живота изазваних пандемијом вируса корона мора наћи модус да се избори одрже када су и планирани.

- Сматрамо да је Централна изборна комисија /ЦИК/ полулегална, јер у свом саставу има два врло спорна члана - рекла је Бурсаћева.

Бурсаћева је додала да све што предлаже овај ЦИК и изјаве које дају, води ка разводњавању ситуације везане за изборни процес.

- Они траже изговоре којих нема - тврди Бурсаћева.

Она је навела да код локалних избора око 50 до 60 одсто средстава обезбјеђују локалне заједнице, а остатак заједничке институције.

- Све што ради ЦИК сматрамо да су изговори, а не активности припрема избора - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да се локални избори требају одржати у предвиђеном року и модификовано у складу са епидемијом.

- За сада не видимо потребу ни за одгађањем нити за одуговлачењем локалних избора - поручила је Бурсаћева.

У БиХ би, према одлуци ЦИК-а, у октобру требало да буду одржани локални избори.