latinica  ћирилица
18/05/2020 |  09:56 ⇒ 13:23 | Аутор: СРНА

Врховац: У источни дио Српске пласирано готово пола милијарде КМ

Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ Републике Српске укупно је у источни дио Српске пласирала готово 500 милиона КМ, истиче вршилац дужности директора ИРБ-а Дражен Врховац.
Дражен Врховац - Фото: СРНА
Дражен ВрховацФото: СРНА

Он у интервјуу Срни прецизира да се од укупног износа 417,5 милиона КМ односи на пласман путем кредита, 68,4 милиона КМ хартије од вриједности, а на бесповратној основи путем финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја 1,6 милиона КМ.

- Највише инвестиција пласирано је у Зворник - 76,5 милиона КМ, затим Требиње 54 милиона, Пале 50,5 милиона и Источно Ново Сарајево 50 милиона КМ - наглашава директор ИРБ-а.

Према његовим ријечима, ова банка одобрила је готово 2.000 стамбених кредита, односно пласирала више од 101 милион КМ, чиме је омогућила грађанима да ријеше један од основних животних проблема.

Врховац наводи да су из источног дијела Републике Српске примљена 3.353 кредитна захтјева, од којих је свега 105 одбијено, те објашњава да је највише средстава - 201 милион КМ - одобрено кроз кредитну линију за предузетнике и предузећа.

- Равномјеран регионални развој представља један од приоритетних циљева у раду ИРБ-а. То потврђују и резултати у претходном периоду, из којих се види да је Банка снажно присутна и на истоку Републике Српске - напомиње Врховац.

Он прецизира да је ИРБ у четири мјесеца ове године пласирао у источни дио Републике Српске 5,8 милиона КМ, од којих се 5,6 милиона КМ односи на кредите, а 200.000 КМ на пласмане путем хартија од вриједности емитента са овог подручја.

Осим кредитних пласмана и финансирања пројеката путем емисија хартија од вриједности квалификованим апликантима са овог подручја, за финансирање локалних развојних пројеката доступна су и бесповратна средства путем финансијског механизма за финансирање пројеката интегрисаног и одрживог локалног развоја.

Врховац наводи да је у току евалуација пројектних приједлога који су пристигли у шестогодишњем циклусу, у оквиру којег ће се корисницима додијелити нешто мање од 700.000 КМ.

Када је ријеч о реаговању ИРБ-а на посљедице које је изазвала епидемија вируса корона, Врховац наводи да је резултате у досадашњем току године у најзначајнијем дијелу обликовала новонастала ситуација.

Међутим, и у таквим околностима, а с циљем прилагођавања финансијске подршке становништву и домаћој привреди, ИРБ је увео низ олакшица.

- Непосредно пред кризу коју је изазвала епидемија, Банка је смањила излазне каматне стопе за све кредитне линије привреди Републике Српске на 0,5 одсто, с циљем да кредитна средства постану што доступнија и јефтинија. Такође, с циљем повећања кокурентности привреде, уведена је и кредитна линија за нову опрему и технологије, а максимална излазна каматна стопа је три одсто - напомиње Врховац.

Након избијања пандемије основни циљ је био задржати ликвидност привреде, те је, стога, уведен мораторијум на отплату зајмова и кредита пласираних преко финансијских посредника за сва правна и физичка лица.

- Мораторијум у отплати или грејс-период код зајмова директно одобрава ИРБ, а у свим другим случајевима корисник који жели искористити ову мјеру мора се обратити финансијском посреднику преко којег је пласиран кредит - појашњава Врховац.

До сада су мораторијум и грејс-период одобрени за 157 корисника код правних лица, а код физичких лица ријеч је о 30 корисника.

- Све те мјере намијењене бољој ликвидности привреде и јефтинијим кредитним средствима утичу на пословање ИРБ-а. Пројекције које су рађене показују да ће приливи по основу одобрења мораторијума и грејс-периода за ову годину бити умањени за око 17 милиона КМ, а по основу снижења каматних стопа додатних 30 милиона - истиче он.

Врховац указује да је у овом тренутку примарни циљ ИРБ-а да одржи ликвидност привреде и наводи да у структури захтјева који долазе у ову банку доминирају они за мораторијум или грејс-период корисника кредита, што је директна посљедица кризе изазване епидемијом.

- Недостају кредитни захтјеви за подршку инвестиционим пројектима. Планом за ову годину предвиђен је обилазак свих градова и већине општина у Републици Српској у којима би у непосредној комуникацији промовисали нове каматне стопе и све производе ИРБ-а - каже Врховац за Срну.

Он додаје да је ова активност помјерена на други дио године због новонастале ситуације.

За крај године, ИРБ је планирао да организује инвестициону конференцију посвећену привреди Републике Српске, односно правцима њеног развоја, а закључке ће понудити Влади Српске да их угради у економску политику.

- На основу тога, ИРБ би за наредну годину понудио кредитне линије за подршку предузетника који би се бавили дјелатностима дефинисаним на конференцији, односно које би Влада Српске прихватила и промовисала као дио званичне економске политике Републике Српске - наводи Врховац.