latinica  ћирилица
16/05/2020 |  21:45 | Аутор: СРНА

Сузавцем на демонстранте у Варшави

Полиција у Варшава употријебила је вечерас сузавац против демонстраната који траже од Владе да брже реагује и покрене привреду након блокаде због пандемије вируса корона.

Стотине демонстраната окупило се у центру Варшаве носећи транспаренте на којима је писало "Рад и хљеб" и "Биће поново нормално".

Полиција је блокирала планирани марш рекавши да су јавна окупљања забрањена.

- Нажалост, суочавамо се са случајева агресије према полицији. Због напада на службена лица користимо методе директне конфронтације као што су физичка сила и сузавац - саопштила је полиција Варшаве.

Јацек Бури, сенатор и члан главне пољске опозиционе групације Грађанске коалиције, рекао је да га је полиција привела током протеста и да су против њега примијенили силу.

Као сенатор, Бури има имунитет од процесуирања због учествовања у протестима.

Полиција је саопштила да сенатор није ухапшен већ да је сам ушао у полицијско возило и одбио да изађе.

Пољска посљедњих седмица ублажава рестрикције уведене због пандемије вируса корона да би спасила економију. Од понедјељка, 18. маја, почињу да раде фризерски салони и ресторани уз нове мјере безбједности.

Демонстранти тврде да је мјере рестрикције потребно што брже укинути да би могли да живе и раде.

Влада је саопштила да ће одређене мјере рестрикције остати на снази још једно вријеме да би се сачувало здравље грађана и спријечило ширење вируса.

У Пољској је потврђено 18.257 случајева вируса корона, док је 915 људи умрло.