latinica  ћирилица
16/05/2020 |  20:07 | Аутор: СРНА

"Ер Србија" за 15. јун одгодила почетак редовног путничког саобраћа

Национална авио-компанија "Ер Србија" одгодила је за 15. јун почетак редовног путничког саобраћаја, а било је планирано да то буде 1. јун.

С друге стране, обнављање авио-саобраћаја до ограниченог броја дестинација – Лондон "Хитроу", Франкфурт, Цирих и Беч, које је најављено за период крајем маја, биће реализовано, преносе београдски медији.

Међународно удружење ваздушног превоза /ИАТА/ оцијенило је да се ваздушни саобраћај неће вратити на ниво прије епидемије вируса корона све до 2023. године.

ИАТА, организација која окупља 290 авио-компанија, процјењује да ће 2021. саобраћај, мјерен у километрима по путнику, бити нижи за 24 одсто него 2019. године.

Наруџбине нових авиона се отказују, а дијелови флоте европских компанија продају се у Африци и Азији. Нико неће преживјети без помоћи државе па њу сада траже и лоу-кост компаније.

Њемачка је интервенисала са девет милијарди евра да би "Луфтханзи" обезбиједила ликвидност.

Државна помоћ значи да, осим приватних улагача, и њемачка влада постаје дио акционара, али се тражи да се смањи број летова и број авиона, а већ 10.000 радника је на листи чекања за отпремнину или принудни одмор.