latinica  ћирилица
16/05/2020 |  19:41 ⇒ 17/05/2020 | 09:28 | Аутор: РТРС

Против владике Јоаникија подигнут оптужни приједлог

Владика будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника пуштени су касно синоћ из притвора у Никшићу, а испред зграде Основног суда у том граду дочекало их неколико хиљада грађана. Против владике Јоаникија и свештеника подигнут је оптужни приједлог, због, како је наведено, непоступања у складу са одредбама Министарства здравља у вези са спријечавањем ширења вируса корона.

72 часа након што су притворени, владика будимљанско-никшићки и осам свештеника касно синоћ пуштени су из притвора у Никшићу, а пред зградом Основног суда дочекало их је неколико хиљада грађана.

- Ми ћемо се борити и за слободу вјере и за част свакога човјека и људског достојанства, части и образа сваког грађанина, појединца, без обзира ко је и како се изјашњава и којој партији припада. Треба нам слобода и поредак у нашој држави - каже Јоаникије, владика будимљанско-никшићки.  

Против њега и свих осам свештеника подингут је оптужни приједлог.

- Зато што су 12. маја у Никшићу поступили супротно одредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта, литије, улицама града Никшића - наглашава Стево Шекарић, руководилац Основног државног тужилаштва, Никшић.

Због ових дешавања предсједник Србије, Александар Вучић, одржао је конференцијски састанак са представницима српских културних, интелектуалних и политичких организација. Он је рекао да нема ништа против тога да са предсједником Црне Горе, Милом Ђукановићем разговара о положају Срба у тој земљи, али да би тешко разумјели ставове један другог.

- Србија ће бити уз свој народ, Српску православну цркву, да поштује Црну Гору као државу, али не може да ћути, да занијеми пред оним што се њеном народу дешава - поручио је лександар Вучић, предсједник Србије.

Нови састанак биће одржан када епидемиолошка ситуација дозволи слободно кретање у региону, а њему ће, најавио је Вучић, присуствовати и патријарх српски Иринеј, предсједница Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва Милорад Додик. Данашњем је присуствовао и Андрија Мандић, лидер црногорског демократског фронта, који је рекао да је пуштање свештенства из притвора добра ствар, али да неће ријешити кризу у којој се Црна Гора налази од усвајања Закона о слободи вјероисповијести.

- Сада власт тешко злоупотребљава епидемију бируса корона тако што ту епидемију, иако у Црној Гори нема готово више никога зараженог, они не желе да прекину, очекујући да ће протест грађана да буде још снажнији него што је био - истакао је Андрија Мандић, Демократски фронт, Црна Гора.

Владики Јоаникију и свештеницима одређен је притвор послије литије у Никшићу којом је обиљежен 12. мај - Дан Светог Василија Острошког. Криза у Црној Гори не јењава од децембра, када је усвојен Закон о слободи вјеросиповијести, којим је утврђено имовинско право државе над вјерским објектима који представљају културну баштину Црне Горе. Ово је довело до двомјесечног организовања литија широм Црне Горе.