latinica  ћирилица
16/05/2020 |  19:40 | Аутор: СРНА

Линта: Католичка црква пљунула у лице жртвама геноцида у НДХ

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта оцијенио је да је Католичка црква у Хрватској и у БиХ служењем мисе у Сарајеву за усташке злочинце још једном пљунула у лице српским и другим жртвама геноцида почињеног у НДХ.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Католичка црква у Хрватској и БиХ никад није суштински признала активно учешће у геноциду над Србима у НДХ и никад се није извинила и затражила опроштај за гријехе и злочине које је починила над српским народом, навео је Линта.

То јасно значи, додаје је, да за све хрватске бискупе, послије 75 година од завршетка Другог свјетског рата, НДХ није била геноцидна и злочиначка држава већ права и истинска држава хрватског народа, а да усташки зликовци нису били људски шљам и зло већ истински борци и жртве за хрватску слободу.

Он је подсјетио на однос Католичке цркве према НДХ током Другог свјетског рата, када су се сви бискупи на челу са надбискупом Алојзијем Степинцем, ставили на страну усташког режима и активно помагали усташама у преузимању и одржавању власти.

- Велики број католичких свештеника, оганизација и штампе помагао је и активно сарађивао са усташким режимом. Поставши главни ослонац усташког режима, бискупи, на челу са Степинцем, сносе огромну одговорност за почињени геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима - поручио је Линта.

Према његовим ријечима, бискупи на челу са Степинцем приликом масовних покоља и покршавања Срба бискупи никад нису јавно устали у одбрану жртава већ су кроз бројне јавне изјаве подржавали и бранили злочиначку НДХ.

- Бискупи су будућност католицизма и цркве везивали за опстанак НДХ и сматрали да је геноцидна НДХ држава коју је сам бог дао хрватском народу - додао је Линта.

Линта је напоменуо да се Католичка црква никада није одрекла високог усташког ордена за заслуге "Велеред са звијездом", којим је поглавник Анте Павелић крајем 1944. године одликовао надбискупа Алојзије Степинца "јер би се онда морала одрећи и њега самог, што дјелује немогуће".

- Због тога злочин геноцида над нашим народом у НДХ не може и неће ни опростити ни заборавити - закључио је Линта.