latinica  ћирилица
16/05/2020 |  19:33 ⇒ 17/05/2020 | 09:28 | Аутор: РТРС

Бањалука - град туристичких потенцијала (ВИДЕО)

Бањалуци је тешко одољети. Туристичка понуда града привлачи све већи број посјетилаца. Шта то Бањалуку чини тако посебном?
Тврđава Кастел - Фото: Wikipedia
Тврđава КастелФото: Wikipedia

Бројне културно-историјске знаменитости овај град чине поносним. Спој традиционалног и модерног, огледа се у сваком кутку Бањалуке. Вјечита је муза умјетницима, зато је отисак прошлости јасно видљив, културне установе овог града стварали су великани.

- На конкурсу за Бански двор и Банску палату побиједио је један тим који се састојао од три човјека. Јован Ранковић, Анђелија Павловић и Јованка Бончић Катаринић. Управо та посљедња поменута Јованка Бончић Катаринић је најзначајнија по томе што је то прва жена инжењер архитектуре, не само на подручју Краљевине бивше Југославије, него и у Нјемачкој - истакао је туризмолог Зоран Санковић.

Господска улица, Кастел, Бански двор, Храм Христа Спаситеља, Ферхадија, самостан Марија Звијезда, музеји, позоришта – само су дио понуде у којој туристи истински уживају. Питање је шта то Бањалуку чини тако посебном?

- Тај неки посебан ћеиф и шмек и локалне приче, те неке ствари које се можда виде поред Бањалуке, попут рафтинга, дајака, то је по мени најбоља ствар која може да се види овдје, јер чини неку разлику због које ће неко максуз да дође у град - нагласио је Роберт Дацешин, аутор блога "РИО приче с путовања".

Музичар Миро Јањанин прича о урбаним легендама града.

- Урбана легенда је да су пилоти хеликоптера у рату и они послије рата, чудили се странци, шта то тако мирише над Бањалуком? Мирише липа. И нема оног човјека који би дошао, сјео на клупи испод липе, а да се не би заљубио у некога - наглашава Јањанин.

Сва љепота Врбаса огледа се у традиционалним вриједностима овог града, међу њима је чувена бањалучка ласта, дајак, кајак, рафтинг, увијек топла Врућица. Бањалука туристима буди сва чула. Култура, историја, авантуризам или изврсна гастрономска понуда. Од ћевапа, сира, вруће јагњетине, бозе па све до изузетних домаћих производа у Крајишкој кући.

- Прерађевине од воћа, прерађевине од поврћа, месни, сухомеснати програм, прерађевине од млијека, природна козметика, споредни шумски производи, љекобиље, чајеви, не знам шта од тога човјек може да издвоји. Пива, вина, све то што имамо, чини се да је сваки од тих производа за себе - реко је Драшко Илић, директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села.

У Бањалуци ћете наћи пријатеље и то за сва времена. Срдачност Бањалучана одувијек је на цијени, јер дивна енергија овог града, пуни вам душу сваком новом посјетом.