latinica  ћирилица
16/05/2020 |  17:49 | Аутор: sputniknews.com

Четири града у Украјини пријете отцјепљењем

Замјеник предсједника комитета Савјета федерације Русије за међународна питања Владимир Џабаров изјавио је да би Украјина могла да остане без четири града.
Одеса (Фото: inyourpocket.com) -
Одеса (Фото: inyourpocket.com)

Како је рекао, Украјина би могла изгубити градове Одесу, Херсон, Николајев и Запорожје, јер су подјеле унутар друштва веома дубоке, преноси Спутњик.

Према његовим ријечима, Русију забрињава актуелна ситуација у Украјини јер предсједник Владимир Зеленски у суштини не влада земљом, док “одређене силе“ могу поткопати државност Украјине.

- Забринути смо због такве ситуације. Подјеле у украјинском друштву су веома дубоке – за југоисточним регионима, који не желе ни да чују за повратак у састав Украјине, могли би поћи и Одеса, Херсон, Николајев, Запорожје, који за сада чекају - рекао је Џабаров.

Он је такође претпоставио да би до краја године Кијев могао да најави повлачење из Минских споразума, истакавши да украјинске власти уопште не намјеравају да нешто предузму у циљу извршавања обавеза из тог документа.

Џабаров је оцијенио и недавну посјету замјеника шефа администрације предсједника Русије Дмитрија Козака у Берлин, гдје је на билатералном састанаку разговарао са њемачком страном о ситуацији у Украјини.

- Важно је што су преговори одржани у билатералном формату, без представника Украјине, што би могло допринијети томе да разговори о реализацији Минских споразума пређу у фазу конструктивног дјеловања - истакао је он.

Притом, Џабаров је подсјетио да Русија није страна која учествује у конфликту у Донбасу.