latinica  ћирилица
16/05/2020 |  16:15 ⇒ 16:36 | Аутор: Агенције

Ухапшен бизнисмен који је финансирао геноцид у Руанди (ФОТО/ВИДЕО)

Најтраженији и главни оптужени за геноцид у Руанди Фелисијен Кабуга ухапшен је данас у близини Париза, преноси Би-Би-Си.
Фелитиен Кабуга -
Фелитиен Кабуга

То су потврдили француско министарство правде и Механизам за кривичне судове у Хагу.

Кабуга је ухапшен у предграђу Париза гдје је живио под лажним идентитетом.

Међународни трибунал оптужио је Кабугу, старог 84 године, за геноцид и злочине против човјечности. Он је оптужен као главни финансијер етничких екстремиста Хуту који су убили 800.000 људи 1994. године.

Циљали су чланове мањинске групе Тутси, као и њихове политичке противнике, пише Би-Би-Си.

Сједињене Америчке Државе понудиле су награду од пет милиона долара за информације како би ухапсили Кабугу.

Ко је Фелисијен Кабуга
 
Кабуга је бизнисмен поријеклом из ентичке групе Хуту оптужен да је био главни финансијер геноцида у Руанди, тако што је плаћао милитанте који су чинили масакр.

Он је такође оснивач злогласне Радио телевизије Libre des Mille Collines, која је охрабривала људе да убијају свакога из етничке групе Тутси.

Чудно је да је пронађен на периферији Париза гдје је живио под лажним идентитету. Дуго година се сматрало да Кабуга живи у Кенији, гдје су моћни политичари оптуживани како спречавају напоре да буде ухапшен.

Више од четврт вијека како су извршени злочини судиће му се пред међународним судом у Хагу.

Како је пронађен и ухапшен
 
Француско јавно тужилаштво и полиција саопштили су да је Кабуга живио под лажним идентитетом у стану са својом дјецом.

Ухапшен је у суботу око 5 сати ујутру, а према наводима Хага, до тога је дошло након "софистициране, координисане операције и претраге на више локација и послије заједничке истраге".

Главни тужилац Механизма Серж Брамерц је изјавио да хапшење Кабуге подсјећа да одговорни за геноцид могу бити изведени на одговорност, чак 26 година након њихових злочина.

- Наше прве мисли морају бити са жртвама и преживјелима геноцида у Руанди. Заговарање у њихово име неизмјерна је професионална част за цијелу моју канцеларију. Што се међународне правде тиче, хапшење Кабуге показује да можемо успјети када имамо подршку међународне заједнице - навео је Брамерц.

Поменуо је и друге партнере чији су доприноси били неопходни, укључујући агенције за спровођење закона и тужилаштво из Руанде, Белгије, Велике Британије, Њемачке, Холандије, Аустрије, Луксембурга, Швајцарске, Сједињених Држава, ЕУРОПОЛ-а и ИНТЕРПОЛ-а.

По окончању одговарајућих поступака према француском закону, очекује се да Кабуга буде премјештен у притвор Мешународног трибунала гдје ће му се судити.

Оптужница против Кабуге је подигнута 1997. године и има седам тачака за геноцид, саучесништво у геноциду, директно и јавно подстицање на геноциг, покушај извршења геноцида, завјера на почињење геноцида, прогон и истребљења.

Сада постоје двије особе које је Међународни суд за Руанду оптужио, а који су на слободи - Протаис Мирања и Августин Бизимана.

Како се одвијао геноцид

Авион који је превозио тадашњег предсједника Јувенала Хабирмана, иначе припадника Хуту етничке групе, оборен је 6. априла 1994, а погинули су сви из летјелице.

Екстремисти Хуту окривили су побуњеничку групу Тутси.

Потом су, извршена убиства, а наводно су имали списак свих припадника етничке групе Тутси.

Многи су убијени мачетама и на страшно бруталан начин.

Једна од таквих милитантних група, која је била омладински дио владајуће странке Инерхамве, постављала је блокове на путевима како би пронашла припаднике Тутса, а подстицала је и мржњу путем радио емисија и вршила претресе кућа.

Мало је учињено на међународном плану да се зауставе убиства.

Уједињене нације и Белгија имале су своје снаге у Руанди, али мисији УН није дат мандат да дјелује.

Белгијанци и већина мировних снага УН су се повукли.

Владајућа странка подржана од Уганде почела је да маршира, а око два милиона Хута побјегло је махом у Демократску републику Конго.

Десетине Хута су осуђени због убиства пред судом у Хагу, а стотинама хиљада је суђено по судовима у Руанди.