latinica  ћирилица
16/05/2020 |  15:10 ⇒ 19:42 | Аутор: БЕТА

Подигнута оптужница против епископа Јоаникија и осам свештеника

Основно тужилаштво у Никшићу подигло је оптужницу против девет свештеника Српске православне цркве (СПЦ) због кривичног дјела “непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести“ за које је предвиђена новчана или казна затвора до годину.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Руководилац Основног државног тужилштва (ОДТ) у Никшићу, Стево Шекарић, казао је данас новинарима да је тужилаштво “поднијело и предало Основном суду у Никшићу оптужни приједлог против девет свештеника Епархије будимљанско никшићке“.

Навео је да су они 12. маја у Никшићу “поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића окупили се заједно са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта – литију улицама града“.

Епископ Јоаникије и други свештеници су прошле ноћи пуштени из притвора гдје су били 72 сата због организовања литије, упркос забрани јавних скупова.

Према ријечима тужиоца, одлука о задржавању свештеника је била донесена због основане сумње да би могли поновити кривично дјело које им се ставља на терет, јер су и раније организовали литије.

Шекарић је додао да је према свештеницима примјењиван закон као према свим осталим грађанима.

У Никшићу се 20 година одржавају молитвене шетње поводом славе Светог Василија Острошког, али Епархија будимљанско-никшићка 12. маја ове године није полицији најавила тај скуп. Тада су се испред цркве окупиле хиљаде људи, а свештеници су предводили литију.

Објашњавајући то, Јоаникије је казао да “свештенство није смјело да повреди народ и његова осјећања када су видјели колико их се скупило“ и оцијенио да су “настали пробеми када се власт умијешала“.

Привођење свештеника изазвало је протесте широм Црне Горе и сукобе с полицијом у сриједу увече у Никшићу и Пљевљима, гдје је повријеђено 26 полицајаца и приведено више од 50 грађана.