latinica  ћирилица
16/05/2020 |  15:06 | Аутор: СРНА

Приједор: Скромно обиљежавања 16. маја

У Приједору је обиљежен 16. мај, Дан града, али без организације традиционалних манифестација због епидемиолошке ситуације.
Обиљежен 16. мај, Дан града Приједор - Фото: СРНА
Обиљежен 16. мај, Дан града ПриједорФото: СРНА

 Тим поводом положени су вијенци на споменик партизанима погинулим приликом ослобађања града на данашњи дан 1942. године и на споменик "За крст часни" погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Замјеник градоначелика Приједора Александар Миљуш рекао је да су објективне околности утицале да овај дан обиљеже скромно уз полагање вијенаца на два мјеста за погинуле борце из Другог свјетског и одбрамбено-отаџбинског рата.

- Надамо се да ћемо идуће године дочекати овај дан у пуном сјају и амбијенту како то доликује Приједору за његов празник - рекао је Миљуш новинарима.

О догађајима прије 78 година, када је први пут ослобођен Приједор у Другом свјетском рату, говорио је предсједник Градске организације СУБНОР-а Вељко Родић.

- Козарски борци су уз помоћ бораца са Грмеча и са Баније донијели слободу граду Приједору. То је био велики успјех козарских партизана који је за Народноослободилачки покрет значио много - истакао је Родић.

Он је додао да је у тим тешким борбама погинуло 39 партизана за слободу овог града. "Они су ликвидирали читаву непријатељску посаду која се овдје налазила, а то је било око 1.200 домобрана, око 200 усташа и нешто милиције која је служила окупатору", нагласио је Родић.

Родић је додао да је од тог тренутка Приједор почео да живи слободно, а илегални комунистички покрет на челу са Миром Цикотом организовао је долазак првих авиона, те да се одатле почело стварати Југословенско ратно ваздухопловство, док је 21. маја у Ламовитој формирана Прва крајишка пролетерска ударна бригада.

На спомен-обиљежја ијенце су данас положиле делегације града Приједора, Борачке организације и Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, те градске Организације резервних војних старјешина, припадници приједорског гарнизона Трећег пјешадијског Република Српска пука и представници Градске организације СУБНОР-а.

Ово је друга година заредом како се Дан града обиљежава у ванредним околностима. Прошле године узрок је била поплава, а ове епидемија вируса корона.

Због епидемију ове године су изостале традиционалне уличне трке и Међународни фестивал хорова "Златна вила", као и сусрет са пријатељима из братских градова.

Честитке градоначелнику Миленку Ђаковићу и грађанима Приједора упутили су, између осталих, жупан Новог Места, руководиоци МЕГ пројекта и бањалучке канцеларије Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Музеј Козаре је поводом Дана града отворио неколико дигиталних изложби које се могу погледати на сајту ове установе и на сајту града, а Туристичка организација је израдила неколико промо стикера посвећених граду Приједору.

Видео честитку граду упутили су извиђачи, те многобројни пословни субјекти и грађани из сусједних општина.

Пригодан програм поводом Дана града емитоваће се вечерас на програму Радио-телевизија Приједор када ће, осим интервјуа са градоначелником Миленком Ђаковићем, бити премијерно емитован и спот посвећен празнику под називом "Приједоре, ти си наше благо".